Hemtjänst i Sollentuna fuskade med besök – avtal rivs upp

Efter att ha avslöjat fusk med besöken hos de äldre säger kommunen upp avtalet med Ideal vård och service.

  • Publicerad 15:53, 30 jan 2020

Sollentuna kommun har sagt upp sitt avtal med det privata vårdbolaget Ideal vård och service.

Anledningen är att hemtjänstutföraren, enligt kommunen, fuskat med sin rapportering av besök hos Sollentunabor som har hemtjänst. De ska helt enkelt ha dubbelregistrerat sin personal och skrivit in att man varit på två ställen samtidigt.

Kommunen om vårdfusket i Sollentuna: ”Vanligt i branschen”

Bytte ägare för två år sedan

Företaget har varit verksamt i Sollentuna sedan 2012 men bytte ägare för två år sedan, enligt Benitha Pettersson som är avdelningschef för avtal och uppföljning på vård och omsorgskontoret.

Hur upptäckte ni fusket?

– Vi gör ständiga uppföljningar. Men vi samarbetar också med andra kommuner för att dra lärdom av varandras erfarenheter.

Ideal vård och service är också verksamma i Upplands Väsby, de har också sagt upp sitt avtal med bolaget.

Ett 40-tal drabbade

Uppsägningen påverkar ungefär 40 personer som beviljats hemtjänst i Sollentuna. Dessa ska nu få information om hur det går till att välja nytt bolag.

– Vi har många utförare att välja mellan, och det tror jag uppfattas som positivt, säger hon.

Sex andra har sagts upp

Sedan 2016 har sex andra bolag sagts upp i Sollentuna. Det är lite fler än ett om året.

Ofta handlar det som i fallet med Ideal vård och service om dubbelregistering, men också om att personalen kan registrera sina besök inne på det egna kontoret i stället för ute hos sina brukare, vilket gör det omöjligt att veta om personalen faktiskt varit på plats.

Är det för lätt att fuska? 

– Vi behöver fortsätta arbetet med att se till att hemtjänsten följer kommunens riktlinjer. Vi har 15 bolag som är aktiva i kommunen, ibland lite fler, så då blir ju statistiken därefter, säger hon.

Skulle det vara lättare om det var färre?

– Vi har ett valfrihetssystem vilket betyder att alla som klarar kraven kan jobba med hemtjänst i kommunen. Det är en gedigen process för att klara av de kraven. Om vi ska ha en annan upphandlingsmodell är en fråga som ligger hos Sollentunas politiker.

Åker ut direkt

Ideal vård och service får tre månader på sig att avveckla sin verksamhet i Sollentuna.

Händelsen är dock inte polisanmäld.

Inga kommentarer

Mitt i har upprepade gånger utan framgång sökt personer i Ideal vård och services ledning. Företagschefen har bett att få återkomma, men har inte gjort det trots flera påminnelser.

Samordnaren för verksamheterna i Upplands Väsby och Sollentuna vill inte kommentera uppsägningen av avtalen.

Fakta

Fejkade listor i Väsby

Ideal vård och omsorg är verksamma i Sollentuna, Upplands Väsby, Tyresö och Nacka.

När Upplands Väsbys kommun granskat bolaget finns uppgifter om hur Ideal vård och omsorg skickat in fejkade personallistor till kommunen. De anställda uppgavs ha rätt utbildning och fasta anställningar. Men på företagets faktiska listor framgick att personalen inte haft rätt kompetens, vare sig vad gäller utbildning eller språk.

Visa merVisa mindre

Fakta

Så funkar den fria vården

Vårdval betyder att en kommuns invånare har möjlighet att välja mellan olika vårdgivare.

Det innebär också att vårdgivare, som uppfyller vårdvalets villkor, kan etablera sig fritt.

Fri etablering gäller för vårdgivare som uppfyller kraven som Region Stockholm ställer. Det handlar bland annat krav på medicinsk kvalitet, patientsäkerhet, kompetens, lokaler och stabil ekonomi.

Region Stockholm har flest antal vårdval i landet.

Källa: Stockholms läns landsting, SLL
Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Glädjande statistik: Fortsatt fallande coronakurva

Nyheter Lägsta antalet nya fall på fyra veckor I vecka 2 konstaterades 118 nya coronasmittade i Sollentuna Det är det lägsta antalet på fyra veckor.torsdag 21/1 14:27

Rekordmånga skjutningar i Stockholm 2020

Nyheter Sollentuna bland de absolut hårdast drabbade Förra året var det rekordmånga skottlossningar i Stockholms län. Hårdast drabbat var Järva med 22 skjutningar, men LPO Sollentuna ligger inte långt efter med 20.torsdag 21/1 14:00

Snart kan 70-plussare få vaccinet i armen

Nyheter Så vet du när det är din tur Många väntar nu ivrigt på att få vaccinera sig mot covid-19. Men hur vet man när det är ens tur och hur man bokar en tid? Vaccinsamordnaren Magnus Thyberg om hur, var och när stockholmarna får...torsdag 21/1 12:24