Mast blir torn. Här på en kulle vid gamla bollplanen vill man bygga ett vattentorn. Där masten står idag. Foto: Eva Tonström

Hemmesta kan få vattentorn

Kommunen planerar att bygga ett nytt, stort vattentorn på höjden bakom Hemmestaskolan. Tornet behövs för att säkra dricksvattnet när Värmdös befolkning växer.

  • Publicerad 14:00, 14 dec 2020

Värmdö kommun vill bygga ett nytt vattentorn – i Hemmesta. Det rör sig om en 10-15 meter hög byggnad som ska placeras på en bergknalle nära gamla bollplanen ovanför Hemmestaskolan. Just nu står en mobilmast på platsen men den kommer att tas bort i så fall, enligt kommunen.

Skälet är att Värmdö behöver säkra försörjningen av dricksvatten för många år framåt när nya bostadsområden byggs och allt fler fritidshusområden får kommunalt VA.

– När alla öppnar kranarna samtidigt och vattnar gräsmattor finns risk att vattnet kan ta slut innan det hinner fyllas upp igen i tornet. Ett nytt vattentorn ökar kapaciteten och höjer trycket i hela systemet, säger Mikael Carlsson på kommunens VA- och renhållningsavdelning.

Dubbelt så stort

Det nya vattentornet ska serva områden runt Hemmesta, ut mot Värmdölandet och norra Värmdö såväl som mot Strömma och andra väderstreck, enligt Mikael Carlsson. Det får dubbelt så stor volym - alltså vattenmängd – jämfört med vattentornet i Gustavsberg. Om det blir större på höjden eller bredden är inte klart.

Parallellt med planen på ett nytt vattentorn pågår arbete med att dra fler ledningar från Stockholm vatten, ut till Värmdö, via Nacka.

– När fler och fler kopplar på sig på det kommunala VA-nätet behövs mer vatten, därför gör vi det här för att säkra vattenförsörjningen de kommande åren, säger Mikael Carlsson.  

Planen är att börja bygga tornet 2024 och driftsätta det 2025.

Gammal trotjänare. Vattentornet i Gustavsberg byggdes 1964 och är 32 meter högt. Foto: Mostphotos

Mast blir torn. Här på en kulle vid gamla bollplanen vill man bygga ett vattentorn. Där masten står idag. Foto: Eva Tonström

Värmdös vatten

Värmdöborna får sitt kommunala vatten från Stockholm vatten via Nacka och via vattentornet i Gustavsberg samt från en egen vattentäkt på Ingarö. Hemmesta är en strategisk knutpunkt med närhet till huvudledningar som går vidare till Kolvik, Strömma, Ingarö och Gustavsberg, enligt kommunen, därför är det en bra placering för ett vattentorn. Tekniska nämnden har beslutat att ta fram underlag för att ansöka om att få bygga ett nytt vattentorn i Hemmesta. Alltihop beräknas kosta cirka 80 miljoner kronor.

Visa merVisa mindre