Hela nedervåningen i David och Katarinas hus är som en stor matsal. Foto: Sophie Bordenave Lindborg

Hemmakrogen i Danderyd som gör succé

Hemma hos familjen Enmark förvandlas nedervåningen till restaurang varje fredag. I köket står David Enmark tillsammans med sin fru Katarina och lagar trerätters. – Jag vet knappt själv vad jag ska laga innan gästerna kommer, säger David och ler.

  • Publicerad 17:23, 15 nov 2017

För sju år sedan slog David Enmark upp dörrarna till hemmets trygga vrå på Tranholmen, Danderyd, för att ta emot matgäster, och vips var hemma-restaurangen ’davidathome’ ett faktum hos familjen Enmark.

Mun till mun har gällt.

– Det är otroligt kul och precis så jag vill ha det. Jag ville att folk skulle få reda på det via vänner och bekanta. Därför har jag inte gjort någon reklam, säger David.

Idén fick han efter att ha läst om Kuba där det är vanligt. Som den entreprenör han är tog han direkt tag i de ”tråkigare” aspekterna som att ordna licenser för mat och alkoholservering. Att servera säker mat och ha koll på råvarans ursprung hela vägen till gästens tallrik var en utmaning.

–  Det var ju början på något riktigt kul, säger han.

Och kul är det fortfarande tycker David som de senaste två åren jobbat med restaurangen på heltid. Nu arbetar även frun heltid och båda barnen har varit med och serverat vid olika tillfällen. Inga andra serverar eller står i köket förutom familjen.

– Det familjära är själva konceptet. Om min fru är sjuk så kanske barnen hjälper till, men om jag inte kan jobba av någon anledning stänger vi restaurangen, säger han.

Utmaningen är att inte "ta med jobbet hem".

David hälsar alla gäster välkomna och berättar om kvällens meny. Han skämtar också om att serveringen är lite sisådär, och dryck får gästerna servera sig själva. Foto: Sophie Bordenave Lindborg

På fredagar öppnas hemmet för privatpersoner, andra dagar kan företag eller större sällskap boka plats. Redan från början bestämde David att inte ansöka för alkoholservering på helgerna för att familjelivet inte skulle påverkas allt för mycket. Balansen mellan det privata och restaurangen har varit viktigt, men en verklig utmaning har varit att inte expandera.

– Men vill ju gärna växa som entreprenör, men det har inte varit möjligt i det här fallet. Istället fokuserar jag på de små detaljerna för att blir bättre och bättre, säger David.

Gästerna flyger in

Att restaurangen ligger på en ö har gjort att det mest är riktiga foodies och de väldigt nyfikna som hittat dit. För att inte nämna gästerna som kommit med helikopter.

– Haha.. ja, det är väl fyra gäster som kommit med helikopter. Då landar de på ängen här i närheten, säger David.

Men ikväll har ingen gäst flyget in med helikopter. Istället har de kommit med båt från Roptsen eller promenerat över bron från Stocksund. För Elin Braw och Daniel Braw blev det bara en kort promenad, de bor grannar med David, precis som många andra av kvällens gäster.

– Vi blev inbjuda av David så det kändes väldigt trevligt att komma hit. Vi har aldrig varit här förut, men jag gillar verkligen konceptet. Det känns mysigt, säger Elin Braw.

Blåmusselsoppa serveras till förrätt. Foto: Sophie Bordenave Lindborg

Det får plats drygt 40–50 gäster hemma och ikväll är det fullt. Tidsschemat är tajt och David och Katarina har fullt upp i köket medan gästerna sitter och småpratar. Vem som kommer är alltid en överraskning.

– Jag har namnet på alla gäster, men det är inte förrän de kommer till dörren som jag träffar dem. Det kan vara allt från nyfikna matentusiaster till en och annan kändis, säger David.

När gästerna anländer står David i dörröppningen och hälsar alla välkomna. Först känns det som att vara på en privat middagsbjudning, men efter att alla placerats vid sina bord i respektive sällskap börjar det kännas mer som ett traditionellt restaurangbesök, med vissa undantag.

– Det är lite restaurangkänsla eftersom det är så mycket folk. Men det känns avslappnat och trevligt, säger Elin Braw.

Lars Nordberg som är här med sin fru och en arbetskamrat tycker också det är svårt att beskriva på vilket sätt upplevelsen skiljer sig från ett mer traditionellt restaurangbesök.

– Det är nog ändå lite mer en hemma hos-känsla än en restaurang-känsla. Det är trevligt, säger han.

Många har påpekat att huset är perfekt för stora middagar och undrat om huset byggdes för ändamålet att vara restaurang, men det hade David inte i åtanke då.

– Det är kanske inte konstigt att jag som kock har en fem och en halv meter lång köksbänk i rostfritt stål och en stor matsal där jag får plats med många matgäster, säger han.

David och Katarinas hem blir till en restaurang. Foto: Sophie Bordenave Lindborg

Köket är öppet och att gästerna kan röra sig fritt, fråga om mer mat och fylla på sitt eget vatten. Förutom den avslappnade känslan som flera av gästerna uppskattar, så är även menyn en överraskning som inte avslöjas förrän på plats.

– Det är roligt att bli överraskad. Jag var lyckligt ovetande när jag kom hit och kvällen har både varit spännande och trevlig, säger Lars Nordberg.

I kväll serveras blåmusselsoppa till förrätt, pata negra med risotto, ostar och parfait med hallonkräm. Alla maträtter serveras med tryffel på toppen under kvällen.

Framåt tiotiden serveras kaffe och kvällen börjar lida mot sitt slut. I stället för att en servitör går runt till alla bord och delar ut notan, så tar gästerna fram en lapp som de själva har fyllt i. På lappen har de skrivit vad och hur mycket de har druckit och utifrån det bestäms notan till ett pris.

Men hur ser framtidsplanerna ut?

– Jag stänger om tre år. Tanken var att det skulle vara ett tioårsprojekt. Jag ville köra på med samma koncept, förfina det som redan fanns och sluta på topp, säger David.