Att Enköpingsborna blir allt fler är ingen större nyhet. Så har det sett ut i många år. Men i år sticker befolkningsökningen ut.

Enligt färsk befolkningsstatistik från SCB bodde det i slutet av år 2020 46 240 personer i Enköping. 953 fler än vid årskiftet 2019/2020. Det är en befolkningsökning motsvarande 2,1 procent.

Ökar mest i länet

Det är den största ökningen i hela Uppsala län.

Och det är framförallt den ökade inflyttningen till kommunen som gör att befolkningsantalet stiger.

2020 flyttade 2 856 personer till Enköping. Och majoriteten av dem, 2 138 personer var inflyttade från kommuner utanför Uppsala län.

Vilket är något som Karin Lindberg, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Enköping och Bålsta, bekräftar.

– Så ser det ut. Folk tittar runt och så får de upp ögonen för Enköping. Det är en stad med småstadscharm. Och så är det nära till det mesta, säger Karin Lindberg och menar att det många gånger handlar om hemvändare, alltså personer uppväxta i Enköping men som flyttat till en större stad, som nu vill flytta ”hem” igen.

– Det är personer i alla åldrar egentligen. Från yngre till äldre personer som kanske vill leva ett lite mer stilla liv närmare naturen, säger Karin Lindberg.

Pandemin har påverkat

Den stora befolkningsökningen i Enköping sker trots pandemin, eller så sker den just tack vare den. För när allt fler arbetar hemifrån, ökar efterfrågan på större bostäder, och avståndet mellan bostaden och arbetsplatsen spelar en mindre roll.

– Det blir nog aldrig som förr. Många av våra kunder berättar att de räknar med att kunna jobba hemifrån, och kanske åka till jobbet en eller par dagar i veckan, även efter pandemin. Och då fungerar det ju bra att bo i Enköping och till exempel arbeta i Stockholm, säger Karin Lindberg.

Märks på priserna

Den ökade inflyttningen har också bidragit till högre försäljningspriser. Villapriserna har stigit över 11 procent de senaste tolv månaderna, enligt Svensk mäklarstatistik.

– Det beror på flera saker. Om vi tar inflyttade från Stockholm till exempel är de ofta kapitalstarka. Sedan är det också fler spekulanter på varje objekt i dag. Det driver upp priserna, säger Karin Lindberg.