Lukas Björkman och Lisen Hönig tog emot sin dotter i badrummet på Kungsholmen. Foto: Johan Kindbom

Hemmafödseln slutade bra

Bebisen hade bråttom. Två timmar efter de första värkarna tittade hon ut – hemma på toaletten på Pilgatan. – Jag har aldrig känt sådan panik, säger pappa Lukas Björkman som fick agera barnmorska.

  • Publicerad 00:00, 24 jan 2012

Vid femtiden på morgonen den 3 januari gick höggravida Lisen Hönig upp för att gå på toaletten. Drygt två timmar senare satt hon med en nyfödd dotter i famnen.

– När värkarna kom igång kunde jag inte fokusera på något annat än hur ont det gjorde, berättar Lisen Hönig.

Första beskedet från sjukhuset var att avvakta. Lisen la sig i badkaret medan sambon Lukas duschade henne med varmt vatten. Sedan hände allt på en gång. Lisen började blöda, vattnet gick och värkarna blev allt starkare.

Lukas Björkman ringde förlossningsavdelningen igen. Lisen hade då så ont att hon inte kunde prata. Ändå blev beskedet att vänta hemma ytterligare en stund.

Klockan sexton minuter över sju, stående i badrummet, födde Lisen en liten dotter.

– Jag kommer ihåg varje sekund som i slow motion: Chocken av att se ett huvud komma ut. Ta emot, vända rätt och ta bort navelsträngen runt halsen. Jag har nog aldrig känt det måttet av panik, säger Lukas.

– Men när hon blinkade till, öppnade ögonen och tittade på mig – det var helt fantastiskt. Det ögonblicket är det sista jag kommer att glömma om jag blir dement.

Policyn vid länets förlossningsavdelningar är att de som ska föda ska få komma in till sjukhuset när de vill. Men verkligheten är ibland en annan.

– Ett par gånger i månaden blir det platsbrist i hela Stockholm. Då blir det lätt att man säger till kvinnan att vänta hemma så länge det går, säger Agneta Zellbi, överläkare på Södersjukhusets kvinnoklinik.

En bild som även bekräftas av Ann Olsson, chefsbarnmorska på Danderyds sjukhus.

Enligt experterna är det extremt sällan en förstföderska föder på bara två timmar.

– Därför kan jag förstå att en sådan här felbedömning inträffar, säger Kyllike Christensson, professor i reproduktiv hälsa vid Karolinska institutet.

– Men risken för blödning eller infektion är inte större än på sjukhus. Det viktiga är att man torkar av barnet, håller det varmt och sen tar sig in till sjukhus.

Eftersom allt gick bra och bemötandet i övrigt var proffsigt vill Lisen Hönig och Lukas Björkman inte peka ut sjukhuset.

– Men visst hade vi varit glada om vi fått komma in redan första gången vi ringde, säger Lukas.