Hemmafixarnas bästa tips för en lyckad stund med verktygen

Vi spriger till byggvaruhusen som aldrig för, för att bygga nya altaner, kakla om badrummet eller få upp lite hyllor. Vi ringde upp Karin Hedin Röös och Daniel Röös,experter på hemmafix för att undvika fallgroparna och få de bästa tipsen.

  • Publicerad 14:20, 20 apr 2020

Karin Hedin Röös har skrivit böckerna Hemmarfixarbibeln och Stora boken för hemmafixaren tillsammans med sin man Daniel Röös.

Men att fixa hemma är inte bara att tuta och köra. Vi hörde av oss för att få duons bästa tips för den ivrige hemmasnickraren.

–  Framförallt ska det vara roligt och lustfyllt. Det är det viktigaste tipset, säger Karin.

Fyra solida byggtips:

Skaffa bra verktyg, det är A och O och inte bara något man säger. För det blir mycket lättare att jobba – och säkrare. Köper du en bra skruvdragare och en sticksåg klarar du av de flesta hemmabyggen. Ett extratips är att köpa grejerna från samma fabrikör. Då kan du använda samma batteri och laddare till flera olika maskiner. 

Involvera familjen, om du har en sådan, eller en vän, så att det du gör inte blir ett enmansprojekt. Det är oftast roligare att vara fler. Om någon ägnar all sin tid kommer det nöta på resten av familjen. Ge alla en uppgift istället och ett eget ansvar. Alla kan göra något.

Stressa inte fram ett bygge. Ta höjd för att det får ta tid. Det är också viktigt att göra ett noggrant förarbete, så lägg ner tid på det. Slarvar du med förarbetet straffar det sig alltid i längden.

Gör en checklista: Hitta struktur. Planera och skriv listor. Ha ordning på verktygen under hela projektets gång och till sist: våga testa dig fram och börja inte med det svåraste.

Till sist: Undvik fallgroparna

För att bygget ska bli lyckat tipsar Karin också om att se till att vara överens med grannarna.

– Det är en vanlig källa till problem. Kommunicera med dem och berätta att du ska bygga så har du vunnit mycket. Vissa byggen kräver bygglov. Kolla med kommunen om du bor i villa, eller med din bostadsrättsförening om vad som gäller.