Hemlöse Per-Olof har äntligen fått ett eget hem

Per-Olof Larsson, 75, sov på parkbänkar, blev rånad och slagen. Med hjälp av den ideella organisationen Vid din sida har han fått en lägenhet på Enskededalens servicehus. – Det är underbart. Jag börjar få ro i själen, säger han.

  • Publicerad 17:00, 1 nov 2018

Per-Olof Larsson sitter i den nya Ikea-soffan i sin lägenhet på Enskededalens servicehus. Han flyttade in för ett par veckor sedan. Det mesta är redan på plats förutom en byrå och lite tavlor som ska upp på väggarna.

– Det känns jättebra. Här känner jag mig trygg, säger han.

Det var länge sedan Per-Olof hade ett eget hem. Han har bott på härbergen, sovit på bussar och parkbänkar.

Levde på gatan

Allt började i slutet av 1980-talet. Per-Olof Larsson hade en målerifirma och bodde på Gotland. Firman gick i konkurs och då blev P-O, som han kallas, även av med sitt hus. Sedan dess har han levt ett brokigt liv, flyttat runt och hankat sig fram. Han flyttade till Stockholm från Göteborg förra hösten då kvinnan som han hade sällskap med gick bort.

– Jag försökte ringa henne i en vecka utan att jag fick tag i henne. Då åkte jag hem till henne och bad fastighetsvärden öppna. Hon låg död i lägenheten. Det var hemskt, jag ville inte vara kvar i Göteborg, säger Per-Olof.

Ögonen tåras och han säger att han fortfarande har svårt att prata om det.

I Stockholm kom han i kontakt med Jeanette Höglund och Maria Kimberley och den andra volontärerna från organisationen Vid din sida. De hjälper äldre hemlösa och två kvällar i veckan ordnar de soppkök.

Vid frukosten kunde någon helt plötsligt kasta en tallrik på en. Jag stod inte ut, jag kunde inte vara kvar där.

Per-Olof.

Fram till slutet av februari bodde Per-Olof på Skarpnäcksgården, som är ett missbruksboende. Men han vantrivdes.

– Vid frukosten kunde någon helt plötsligt kasta en tallrik på en. Jag stod inte ut, jag kunde inte vara kvar där. Då bodde jag hellre på gatan, säger han.

Per-Olof har lungsjukdomen kol och går med rullator det var ett hårt liv för honom på gatan. Han blev rånad och slagen flera gånger.

– Några tonårskillar jagade mig, tog min plånbok och slog ner mig. Jag knäckte tre revben.

Han var inlagd på sjukhus i somras, men så dök han upp på soppköket igen.

Maria Kimberley hittade P-O sovande på en parkbänk i somras. Foto: Maria Kimberley

Samlade in 80 000 på tre dagar

Sent på söndagskvällen den 8 juli var Maria Kimberley från ”Vid din sida” ute och delade ut smörgåsar till hemlösa. Då fick hon syn på Per-Olof som låg och sov på en parkbänk i närheten av Norra Bantorget.

Där och då bestämde vi att det fick vara slut, P-O kulle inte sova en enda natt till på en parkbänk.

Maria Kimberley

– Jag blev chockad, jag visste inte att P-O sov på parkbänkar. Jag tänkte att så här får det inte vara. Där och då bestämde vi att det fick vara slut, P-O kulle inte sova en enda natt till på en parkbänk.

Hon tog en bild på honom och Jeanette skrev ett inlägg där hon uppmanade människor att swisha pengar till P-O som de la ut på föreningens Facebooksida. Inlägget fick snabbt ett enormt genomslag. På tre dagar hade de samlat in 80 000 kronor.

Med hjälp av en annan volontär, Inger Andersson, som äger vandrarhemmet på Blidö ordnade de så att han kunde bo där under sommaren.

– Det var bra där, men jag klarade inte  av den fuktiga luften. Jag fick åka ambulanshelikopter till Norrtälje två gånger, säger han.

När sommaren närmade sig sitt slut skulle vandrarhemmet stänga för säsongen och de behövde hitta ett nytt boende för P-O.

– Enligt enheten för hemlösa var han inte hemlös längre eftersom han haft ett boende på Blidö. Men han hade ju ingenstans att bo, säger Jeanette Höglund.

Per Olof Larsson har en enrummare med sovalkov på Enskededalens servicehus.

Ingen ville ta ansvar

Nu började kampen mot myndigheterna.

– För att få hjälp måste han vara inskriven någonstans. Ingen ville ha honom. Vi fick ingen hjälp från enheten för hemlösa och inte från Skarpnäcks stadsdelsförvaltning där han tidigare bott, säger Maria Kimberley.

Volontären Inger, som tidigare varit enhetschef på en förvaltning tog strid och till slut hamnade P-O hos Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning som var mer hjälpsam och bedömde att han skulle ha en servicelägenhet.

– Vi har lyckats ordna boende åt sju personer, det är helt fantastiskt. Vi kan inte den juridiska biten, det är nytt för oss, säger Jeanette Höglund.

Per Olof Larsson med Maria Kimberley och Jeanette Höglund från Vid din sida.

Livsgnistan tillbaka

För Per-Olofs del har livsgnistan återvänt. Han är rosig om kinderna, har glimten i ögat och skrattar ofta.

– Jag har slutat att röka. Tidigare behövde jag andas i den där maskinen 34 gånger om dagen, nu räcker det att jag använder den ett par minuter på morgonen, säger P-O.

– Nu ska vi fixa dina tänder också. Sedan är det bara en dam som fattas, säger Jeanette Höglund och alla skrattar.

Han följer forfarande med dem till soppköket två kvällar i veckan och träffar sina vänner. På boendet finns personal som tittar till honom varje dag och kommer med mat. Han tar promenader till affären.

– Jag börjar få ro i själen, säger han.

Per-Olof Larsson har varit bostadslös i stort sett hela tiden sedan 1986.

Fakta

Vid din sida startades av ordningsvakt i t-banan

Vid din sida är en ideell organisation som startades av Jeanette Höglund hösten 2016. Hon arbetade som ordningsvakt i tunnelbanan när hon uppmärksammade äldre hemlösa och ville göra något för dem.

Organisationen vänder sig främst till äldre hemlösa och fattigpensionärer. De har soppkök två kvällar och ordnar också en rad andra aktiviteter för hemlösa, som teaterbesök, konserter, jul- och midsommarfirande.

Vid din sida har vuxit snabbt och ska även starta upp verksamhet i Göteborg och Malmö. Vid din sida – Stockholm har idag 45 000 följare på Facebook.

Visa merVisa mindre