Ann-Charlotte Fager Foto: Mostphotos

Hemlösa Solnabor hänvisas till andra kommuner

Solna stad har kartlagt 17 personer som levde i akut hemlöshet 2017. – Vi har koll på dem som bor här. Men det är inte alla som vill ha kontakt med oss, säger Ann-Charlotte Fager, chef på socialförvaltningen i Solna stad. Man har dock inget eget härbärge i kommunen utan hänvisar till boenden i andra kommuner.

  • Publicerad 08:05, 12 okt 2018

Solna stad har inget eget härbärge eller boende för kommunens hemlösa medborgare.

I stället hänvisar kommunen till härbärgen eller vandrarhem i andra kommuner  – ofta Stockholm stad.

– Socialtjänsten har i uppdrag att ordna boende åt äldre som inte kan bo kvar hemma och till funktionshindrade personer. Men inte till personer i hemlöshet. Är man helt hemlös kan man komma till oss och få pengar till ett par nätter på härbärge eller vandrarhem som man ordnar själv, säger Ann-Charlotte Fager, chef på socialförvaltningen i Solna stad.

Tre uppsökare arbetar i dag på kommunen, vilka ett par dagar i veckan är ute på platser där man vet att många hemlösa rör sig.

– De håller kontakten med dem, ser till att det inte finns minderåriga barn som far illa, och att ingen av de vuxna behöver akuta insatser från oss eller sjukvården, säger Ann-Charlotte Fager.

Färre antal hemlösa

I Socialstyrelsens senaste kartläggning av hemlösa (kom 2017) uppges att det i dag bor 17 personer i akut hemlöshet* i Solna stad. 2016 låg siffran på omkring 25 personer.

– Vi har koll på dem som bor här. Men det är inte alla som vill ha kontakt med oss, säger Ann-Charlotte Fager.

I Sundbyberg stad har man kartlagt 38 personer som 2017 levde i akut hemlöshet. 2011 var siffra 10 personer.
Ökningen tror socialtjänsten delvis beror på att man kunnat identifierat fler personer.

Inte heller här har man något eget härbärge, utan är hänvisad till vandrarhem och härbärgen i andra kommuner.

I Solna har man ansvar för att lösa sin egen bostadssituation. Här finns ingen tak- över huvudet-garanti som i Stockholm stad.

Det är inte alla som vill ha kontakt med oss

Ann-Charlotte Fager

Men att få en säng för en natt i Stockholm stad är inte heller helt lätt.

För att få bo på något av Stockholm stads härbärgen krävs ett insatsbeslut från den egna socialtjänsten. Man kan alltså inte bara komma hit och knacka på dörren och kliva in.

– Man kan alltid ringa hemlöshetsmottagningen fram till klockan 24 vilka då fattar ett sådant beslut åt en, säger Jessica Hellberg, chef på enheten för hemlösa  i Stockholm stad.

Stockholms stads socialjour har även öppet dygnet runt.

Magnus Borgsten, ansvarig för Stockholm stads akutboenden, berättar att ett par personer från Solna och Sundbyberg har placerats på akutboendena under året.

– Det har handlat om några dygn, säger han.

Boenden stänger

I Stockholm finns även tre akutboenden (plus Vinternatt som är härbärge för EU-medborgare), vilka drivs av Stadsmissionen, Frälsningsarmén och Nytida.

Även här behövs beslut av den egna socialtjänsten för att få en säng för en natt.

– I första hand tar vi emot hemlösa från Stockholm stad, vilka vi har ett avtal med. Men det händer att vi har lediga platser. Kommer någon till oss så kontaktar vi deras socialtjänst, säger Frida Ålander, verksamhetschef för Stadsmissionens akutboede Bostället i Stockholm stad.

Likadant fungerar det på Frälsningsarméns akutboende i Midsommarkransen och på Skarpnäcksgården som drivs av Nytida.

I Stockholms stad menar socialförvaltningen även att de hemlösa blivit färre och därför har man nu stängt ner Hammarbybackens akutboende i Hammarbyhöjden.

*Akut hemlöshet: Personer som är hänvisade till akutboende, härbärge, jourboende, skyddade boenden eller motsvarande. Personer som sover i offentliga lokaler, utomhus, trappuppgångar, tält eller motsvarande.