Careen True vid Kattstallet hoppas att flytten ska bli så smidig som möjligt. Foto: Åsa Sommarström

Hemlösa katter flyttar in ovanpå ÖB

Kattstallet har hittat nya lokaler ovanpå ÖB i Vällingby. Nu hoppas de att hinna bygga om det nya stället till sommaren, då de måste lämna Åkeshov.

  • Publicerad 15:55, 24 feb 2014

Det är inte helt lätt att hitta lämpliga lokaler för ett 60-tal katter.

Sedan Kattstallet blev uppsagt från sin lokal intill Hundstallet i Åkeshov förra året har man letat med ljus och lykta efter en ny plats för katthemmet.

Och nu har det äntligen ordnat sig.

I förra veckan skrev Kattstallet på hyreskontrakt­et till de nya lokalerna, som de hittat i Vällingby, på Jämtlands­gatan 153, i samma hus som Överskottsbolaget, ÖB.

– Vi är nöjda, det är inte lätt att hitta lokaler för så många djur, säger Careen True, verksamhetschef för Kattstallet.

Det är inte bara att packa ihop katterna och flytta dem hur som helst. Länsstyrelsen ställer krav på hur lokalen ska vara för att kunna hysa så pass många katter.

– Det ställs stora krav på ventilationen och så måste det vara insläpp av dagsljus. Katterna får fin utsikt, då vi kommer att vara på över­våningen av huset, säger Careen True.

Att bygga om och anpassa den nya lokalen till verksamheten kostar pengar. Det är en helt tom lokal som kräver omfattande byggarbete.

– Vi samlar in bidrag från privatpersoner för att kunna finansiera ombyggnaden, säger Careen True.

3,75 miljoner kronor beräknas kostnaden bli. Och då hoppas Careen True på att få hjälp med själva byggandet av ideella krafter.

– Om man känner sig manad och har en bakgrund inom byggnation så är man mer än välkommen att hjälpa till. Vi har en pensionerad projektledare som jobbat inom byggbranschen som ska leda det hela.

Kattstallet måste lämna sina lokaler i Hundstallet senast i augusti, då Hundstallet behöver lokalerna till sin egen verksamhet.

Careen True hoppas att de kan börja slussa över katter under sommaren.

– Exakt hur det ska gå till rent logistiskt är inte klart än. Jag vet bara att det är ett jätteprojekt som vi har framför oss. Men det känns också spännande, de nya lokalerna har betydligt fler möjligheter.