Hemlösa har flyttat in i tom förskola på Södermalm – förbereder sig på ockupation

Mariagårdens förskola är sedan en och en halv månad tillbaka bebodd av tio-femton hemlösa. På tisdagen blev de uppmanade att flytta ut. Stefan tänker inte flytta på sig frivilligt.

  • Publicerad 07:18, 28 okt 2015

– De har stängt av vattnet och sagt åt oss att vara ute om ute inom 24 timmar, säger en man vars ålder är svår att bestämma när Södermalmsnytt gör ett besök på tisdagskvällen.

Han kallar sig Stefan och har bott här inne i den tidigare förskolan i utkanten av Rosenlundsparken de senaste sex veckorna. Förskolan flyttade till andra lokaler för en tid sedan som ett led i omgörningen av Rosenlundsparken och Stefan tillhör de som först tog sig in och gjorde sig hemmastadd.

Men nu ska han och alla andra ut. Det var polisen här och talade om för de tidigare idag.

Hemlös hela livet

Stefan varit hemlös i hela sitt liv, säger han. Tidigare var han det i Göteborg och sedan sex år tillbaka är han det i Stockholm.

– Vi var två personer som tog oss in här från början. Sedan har vi blivit fler, säger han.

Han tycker det är bra att bo här. Varmt och skönt och inget bråk.

Magdalena fyller i delar av hans berättelse. Hon är här som socialt stöd. Hon brukar stå på Medborgarplatsen och som hon säger dela ut kläder och mat till hemlösa missbrukare på Medborgarplatsen och har koll på alla som rör sig här.

Egna regler

Mellan tio och femton personer har haft före detta förskolan Ask & Embla som bostad den senaste tiden.

– De har satt upp regler. Inga cigaretter inomhus och inga sprutor. Den som inte skött sig har åkt ut, säger Magdalena.

Stefan visar upp det stora köket med ugn, diskmaskin och porslin som ligger en bit in i lokalen.

– Så här ska ett kök se ut. Vilken måltid jag lagade här igår, säger han.

Duschar och varmvatten har de också haft. Tills tidigare idag, då vattnet stängdes av.

Polis och tjänstemän från Stockholms stad var här på tisdagsförmiddagen och informerade om att de måste vara ute senaste klockan 10 på onsdagsmorgonen.

Elen kvar än så länge

Sedan stängdes vattnet av.

– Men elen har vi kvar. Den försvinner väl imorgon, säger Stefan.

Tidigare idag satte några av de som bor här upp banderoller utanför. ”Vart ska vi bo?” och ”Ockuperat” står det med svarta bokstäver på de vita lakanen som hänger utanför entrén.

Stefan tänker inte flytta på sig.

– Imorgon är det ockupation, säger han.

Stefan visar sitt rum, ett före detta förråd alldeles bredvid köket. Han visar några saker i en låda och plockar undan en spruta som ligger på ett bord.

Tanja

I ett annat större rum bor Tanja. Hon har möblerat ett hörn med säng och ljusslinga i taket. Det ser hemtrevligt ut.

– Vi är mellan tio och femton som bott här. Vi känner varandra sedan tidigare och tar hand om varandra, säger hon.

Någon person går ut för att göra ett ärende, någon annan kommer in. En kvinna frågar om någon har något att sälja men får inget svar.

En av de som kliver in genom ytterdörren är Sophie. Hon bor i Tyresö och brukar liksom Magdalena vara ute på stan för att hjälpa gruppen människor som bor här; hemlösa missbrukare och andra som hamnat utanför det vanliga sättet att leva.

– Jag blev själv utan bostad i november 2014. Jag fick bo kompisar och hemma hos min son. Då fick jag upp ögonen för hur lätt det är att falla mellan stolarna och på den vägen är det. Jag träffade Magdalena via en grupp på Facebook, säger hon.

Möte om avhysningen

Senare ikväll ska de ha möte med alla som bor här för att prata igenom den kommande avhysningen.

Magdalena och Sophie är båda förundrade över att boendet har kunnat vara igång så länge utan att myndigheterna ingripit.

Stefan vill inte prata om vad som händer sedan.

– Vi är beredda, säger han bara.

Peter Ågren, chef på Södermalmspolisen, bekräftar på telefon att polisen varit på Mariagården på tisdagen och att staden förbereder en avhysning. Däremot kan han inte säga att det kommer att ske redan på onsdagsmorgonen.

– Vi var där i morse för att bistå stadens tjänstemän och vi kommer att komma tillbaka när alla tillförlitlig tillstånd inhämtats för att kunna göra en avhysning, säger han.

LÄS UPPFÖLJNINGEN:

Vräkningen dröjer

Polis på besök i ockuperade förskolan