Wasiullah Shinware har inget eget boende utan får sova hos vänner. Foto: Hege Hellström

Hemlös i Täby – "Jag har väldigt snälla vänner"

De måste flytta när de fyller 18 och några av dem hamnar på gatan. Vi träffade Wasiullah Shinware som lever som hemlös i Täby.

  • Publicerad 15:47, 7 dec 2017

När vi träffar Wasiullah Shinware i Täby centrum kommer han direkt från Åva gymnasium där han studerar. Med jackan knäppt och ett leende på läpparna ser han ut som vilken annan ungdom som helst. Men så är inte fallet. Wasiullah är hemlös och riskerar att utvisas från Sverige.

– De gjorde ett ålderstest och sa att jag måste åka tillbaka till Afghanistan, men jag och min tidigare gode man har överklagat beslutet, säger han.

I dag är han hemlös. Han, och många andra ensamkommande flyktingbarn, är nämligen tvungna att flytta från det boende de haft tidigare när de fyller 18 år. Täby kommun har beslutat att inte betala mer för boende efter det.

– Staten erbjuder kommunerna en summa för att unga personer som fyllt 18 år ska kunna bo kvar på boendet tills deras asylprocess är klar, men Täby kommun har tackat nej till det. "De pengarna räcker inte långt" har kommunen sagt, säger Lennart Nilsson, före detta god man till Wasiullah.

Men Thomas Nilsonne (M), ordförande i socialnämnden i Täby kommun, menar att det inte stämmer. Kommunen har inte tackat nej till de 1 260 927 kronor som kommunen får. Däremot får kommunerna själva välja hur pengarna ska användas, enligt Thomas Nilsonne.

– De kommer att gå till ensamkommande såklart, säger han.

På vilket sätt pengarna ska användas är dock ännu inte bestämt.

Bor hos vänner

Kort innan Wasiullah skulle flytta ut gjorde han en avancerad öronoperation på grund av en åkomma. För att i framtiden kunna höra bättre var operationen nödvändig. De försökte få kommunen att låta honom bo kvar på boendet en tid för att låta örat stabilisera sig, men fick svaret "det får myndigheterna lösa". Han hade inget annat val än att flytta.

– Jag är orolig, men jag har väldigt snälla vänner som låter mig bo hos dem, säger han.

Men hans vänner har inga egna bostäder utan han smyger in och övernattar på olika ställen från dag till dag. Han fick ett erbjudande från den lokala gruppen "Frivilliga familjehem" gällande ett tillfälligt boende en vecka i Åkersberga, men Wasiullah valde att stanna kvar i Täby.

– Det finns bara två saker jag kan göra: hitta ett boende själv eller flytta till ett boende som Migrationsverket ordnar i norra Sverige, säger han.

Eftersom skolan och vännerna finns i Täby vill han inte lämna Stockholm. Men utan varken personnummer, föräldrar eller hjälp från kommunen är det svårt för honom att hitta en plats att bo.

Det är migrationsverkets ansvar

Thomas Nilsonne (M) säger att det inte är kommunens ansvar.

– När man fyllt 18 år är det Migrationsverkets ansvar att ordna med boende. Om man ändå väljer att flytta tillbaka till Stockholm eller Täby är det ett eget fritt val, säger han.

– Jag förstår att det är jättejobbigt för dessa ungdomar, men kommunen har redan ett stort ansvar för stora grupper.

Det statliga stödet på 1 260 927 kronor skulle inte räcka menar han.

– Stödet skulle bara täcka omkring tio till femton procent av den kostnaden som Migrationsverket skulle ha haft. Flera kommuner har redan hål i sin budget gällande arbetet med asylsökande ungdomar och dessutom tillkommer andra kostnader som inte täcks upp för kommunen när ungdomarna blir tillskrivna 18 års ålder.

Vill inte återvända till Afghanistan

Att återvända hem till Afghanistan är inte ett alternativ för Wasiullah Shinware.

– Nej, det går inte! Det är farligt där, säger han när frågan kommer upp.

Hans familj bor inte längre kvar i sitt gamla hus, det är bombat, berättar han. Den ena av hans två bröder, som båda jobbade som tolkar åt amerikanska militären, är död och den andra bor i England. Föräldrarna bor kvar någonstans i Afghanistan.