Den 6 oktober var sista dagen för bud på Vällingby centrum som tidigare värderats till 1,7 miljarder kronor. Anbud på centrum har kommit in – men det kommunala bolaget är mycket sparsam med att avslöja uppgifter om hur många eller vilka företagen som vill köpa är.

Inga detaljer

Svenska Bostäders lokaluthyrningschef Ola Wickman meddelar Mitt i att han inte hinner med någon intervju, men skriver i ett mejl:

"Eftersom det just nu är i ett förhandlingsläge kan vi inte gå in på några detaljer kring affären."

Inväntat bättre tider

I årsredovisningen för 2020 står att bolaget på grund av pandemin valt att invänta ett mer gynnsamt marknadsläge och därför förlängde anbudstiden till 6 oktober i år.

I oktober förra året skrev tidningen Fastighetsvärlden att det enligt källor vid denna tidpunkt inte kommit ett enda seriöst anbud på centrum. Förra året skrev Svenska Bostäder också ned värdet på centrum med 220 miljoner kronor.

Nu verkar läget vara ett annat. Företagets kommunikationschef Jonas Elamson skriver i ett mejl:

"Det har kommit in mer än ett anbud."

Kommunfullmäktige beslutar i miljardaffären

Efter förhandlingarna med spekulanterna ska Svenska Bostäders styrelse ta ställning till en eventuell försäljning. I slutändan är det dock kommunfullmäktige i Stockholms stad som beslutar i miljardaffären som både inbegriper butikslokaler, restauranger, garage och kontorslokaler med bland andra Polisen och Arbetsförmedlingen.

Tidigast sommaren 2022 tror Svenska Bostäder att en ny ägare kan ta över centrum.

Frågan har splittrat politikerna. Den styrande majoriteten jobbar för en försäljning, men Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ har varit tydligt emot.

Wedin: "Positiv trend"

Bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) ser signaler på en vändning för centrum från gallerian Kfem där flera av centrumets klädbutiker ligger.

"Svenska Bostäder har ännu inte fått in statistik sedan vi öppnade upp helt men ser en positiv trend där K:fem står för en ökning av antalet besökare med tio procent sedan i juli." skriver han i ett mejl till Mitt i.

Sedan i mars, då Mitt i skrev om anbudsprocessen senast, är uthyrningsläget likartat.

"Tio av 110 butikslokaler är vakanta för uthyrning. Sedan i mars har några tillkommit och några hyrts ut", skriver Dennis Wedin.

https://www.mitti.se/nyheter/hard-kritik-nar-vallingby-centrum-ska-saljas-i-miljardaffar/lmsjk!7110997/

https://www.mitti.se/nyheter/vallingby-centrums-varde-skrivs-ned-med-220-miljoner/repucs!z43MCPsRi1oxwvQoMlBWbw/

https://www.mitti.se/nyheter/sa-vill-invanarna-se-vallingby-centrum/repuii!A1NUNDAfGlLN69JhzA5sLQ/