Paula Högström tipsar om tre böcker av författaren Mats Strandberg, ena halvan i författarparet bakom succétriologin Cirkeln. Foto: Stefan Källstigen

Hemligheter, vänner och en komet som snart krossar jorden

En ostoppbar komet rusar obevekligt mot jorden. Farmoderns död avslöjar stora familjehemligheter och en kentauer beger sig hem genom en sagovärld för att fira jul med sin familj. Här bjuder ungdomsbibliotekarien Paula Högström på sina vintriga boktips.

  • Publicerad 08:03, 9 nov 2019

Om tre månader kommer slutet

En komet är på väg mot jorden. Försent upptäckt och ostoppbar.

Kollisionen har ett datum om tre månader. Allt kommer ta sluta i en stor explosion. För alla. Från en minut till en annan blir världen en ny. Pengar förlorar sitt värde, få går till jobbet, tågen går ibland, flygen inte alls.

Detta är verkligheten för sjuttonåriga Simon och Lucinda i boken Slutet.

Vad som är viktigt sätts på sin spets när tiden är utmätt. Simons hjärta är krossat, Tilda har spårat ur och Lucinda är inte längre den enda som lever med en dödsdom.

En väldigt bra bok som följer med dig länge i tanken. 

Undergången är nära i den här boken.

Hemligheterna avslöjas i farmors dagbok

För att läka sorgen efter en död farmor och sitt krossade hjärta åker Jessica i Halva liv till Österlen och tillbringa tid i farmors hus.

I huset hittar hon farmors gamla dagbok dedikerad till henne själv. I dagboken avslöjas en stor familjehemlighet som farmor hela livet höll för sig själv. Farmor som blev gravid som ogift. Att farmors bror samtidigt upptäcktes ha en pojkvän kanske kunde familjen lösa två skandaler i en? Jessica kan inte tro det hon läser …

En bok som väcker tankar på kärlek, familj och historien.

I huset på Österlen rullas den dolda familjeberättelsen upp.

Om att hinna hem till julen

Nu i dagarna släpptes adventskalenderboken Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hem.

En bok i 24 kapitel där vi får följa kentauren Ken Taur på väg hem till sin familj efter fler år borta. Han vill verkligen hinna hem till jul för att få fira den med sin familj. Oron gnager i honom tänk om familjen glömt bort honom.

På sin väg hem får Ken sällskap av figurer vi känner igen från klassiska sagor. Bland annat Vargen som Rödluvan berättat den osanna historien om och en tomte som beter sig väldigt underligt.

Bedårande underbart med den perfekta julkänslan.

Boken har ett kapitel för varje decemberdag.

Författaren Mats Strandberg besöker biblioteket

Alla tre böcker är skrivna av författaren Mats Strandberg. Fredag den 15 november besöker han Lidingö stadsbibliotek.

 Mats Standberg är ena halvan bakom triologin Cirkeln som handlar om mysterier och trolldom och tonårshäxor i den fiktiva staden Engelsfors.

Tipsat för Mitt i Lidingös läsare av Paula Högström

Fakta

Här finns böckerna

  • Slutet finns på UNG-hyllan.
  • Halva liv finns bland romaner.
  • Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hem finns bland julböckerna så snart den hunnit komma till biblioteket.