Hemliga krigsflygningen – smugglade atomforskare från Bromma

Vad hade hänt om USA inte varit först med att framställa atombomben? Tanken är svindlande. Det som däremot är klarlagt är att Bromma flygplats hade en avgörande roll i andra världskrigets slutskede. – Om Niels Bohr inte hade flytt så hade allt förändrats, säger Mats Ekdahl.

  • Publicerad 09:00, 19 jan 2020

Året är 1943 och situationen börjar bli ohållbar för den danske fysikern och nobelpristagaren Niels Bohr. Som medlem i den danska motståndsrörelsen och med en judisk mamma är nazisterna ute efter honom i hemstaden Köpenhamn.

– Det var nödvändigt att få honom bort från Danmark, säger Mats Ekdahl, en av författarna till boken ”Bromma upp och ner – nu och då”.

Svenskt svarstelegram till USA angående Niels Bohr efter den tyska invasionen av Danmark 1940. Senare skulle fysikern tvingas fly. Foto: Stockholms stadsarkiv.

Anledningen är att Niels Bohr sitter på kunskap. Ovärderlig kunskap mitt i ett brinnande världskrig där den som kommer först med atombomben vinner. Och Niels Bohr kan förklara hur atomerna är uppbyggda.

– Niels Bohr var ju en av dem som var absolut först ut i den vetenskapliga forskningen på sitt område, säger Mats Ekdahl. 

Riskabel flygning i natten

Väst måste vinna. En oktobernatt skickar Storbritannien därför ett nedsläckt flygplan som i största hemlighet landar på Bromma flygplats dit Niels Bohr har lyckats fly.

Flygningarna var oerhört riskabla. Bakom arrangemanget låg de allierade som ville ha den ledande vetenskapsmannen, säger Mats Ekdahl.

Bromma var en en plats för nervkittlande räddningsaktioner i krigstid och farväl. På bilden syns radioprofilen Birger Gannå kyssa sin fru Doris innan avresa. Foto: Gunnar Lantz/Stockholms stadsarkiv.

Det är inte första eller sista gången som Bromma flygplats används som en dörr mot väst. Under andra världskriget flög kurirplan i största hemlighet mellan Bromma och Aberdeen i Skottland, en uppgörelse mellan Storbritannien och Svenska utrikesdepartementet.

Hade Niels Bohr inte flytt så hade det kanske kunnat förändra hela kriget. Här har Bromma flygplats haft en enorm betydelse på alla sätt

Mats Ekdahl, författare

För Niels Bohr blir början på resan skakig. Han får problem med syrgasmasken och är nära att svimma där han ligger inklämd i lastutrymmet. Men han får igång utrustningen och planet lyckas hålla sig gömt i det svenska luftrummet.

Bromma hade avgörande roll i dramat

Mats Ekdahl, författare. Foto: Privat.

Niels Bohr landar i Storbritannien och tar sig därifrån till USA där han får nya papper och ett nytt toppjobb. Han får sedermera en central del i jobbet med Manhattanprojektet och bidrar till att uppfinna den första atombomben.

– Hade Niels Bohr inte flytt så hade det kanske kunnat förändra hela kriget. Hans forskning var avgörande för vad som skedde sedan och här har Bromma flygplats haft en enorm betydelse på alla sätt och vis, säger Mats Ekdahl. 

Del 1 av 4

Bromma flygplats

En plats för nervkittlande räddningsaktioner i krigstid, tårdrypande farväl och Sveriges första kändisspotting. Bromma flygplats har en central roll i historien. 83 år efter invigningen är den fortfarande en snackis i hela landet. I den här serien i fyra delar får du veta mer om flygplatsens dåtid, nutid och framtid.