Det finns ingen genväg till den perfekta boendet. Foto: Åsa Sommarström

”Hemliga” köer ingen snabb genväg till bostad

Mindre, privata bostadsköer beskrivs ofta som en genväg in på Stockholms bostadsmarknad. Men den bilden stämmer inte riktigt. Mitt i ringde flera stora bostadsbolag i innerstan – och fann väntetider på upp till 44 år.

  • Publicerad 05:00, 9 apr 2018

Går det att ”lura” sig till en hyresrätt i Stockholms innerstad? Det är lätt att få det intrycket. Ofta tipsas det om privata köer som ska ge bostadssökarna en snabb väg in på hyresmarknaden.

44 år i kö på Gärdet

Men när Mitt i kontrollerar köerna i flera privata fastighetsbolag träder en annan bild fram. I flera fall är kötiden lika lång eller längre än i Bostadsförmedlingens kö. En hyreslägenhet på Gärdet via SKB, till exempel, har en kötid på 44 år. Här krävs det också att du bosparar flera tusenlappar per år för att få en bra plats i kön.

Samma sak gäller för HSB, som har genomsnittliga kötider på mellan 18 och 20 år i innerstan. Fördelen med föreningarna är dock att du kan ställa dig i kö från födseln.

Blomsterfonden, en förening som förmedlar seniorbostäder på Södermalm, Östermalm och i Vasastan, har en bostadskö som av många betraktas som en genväg in på bostadsmarknaden på ålderns höst. Men det är en sanning med modifikation. På senare tid har förenings bostadskö vuxit rejält.

Folk blir lurade.

Olof Berg

Faktum är att cirka 48 000 personer står i föreningens kö. De ska i sin tur samsas om drygt 1 000 lägenheter. Under förra året förmedlades sammanlagt 208 lägenheter via kön. Åter dessförinnan var det 72 stycken. Kötiden ligger på mellan 14 och 17 år.

– Folk blir lurade, säger Olof Berg, ordförande i Ringvägens Hyresgästers Intresseförening, som länge ifrågasatt den växande kön.

”Finns inga garantier”

Enligt honom har Blomsterfondens gjort en egen enkät som visar att 98 procent av medlemmarna betalar avgiften för att de vill ha en lägenhet, inte för att skänka pengar till välgörenhet.

– Om man räknar på det är det i princip omöjligt att få en bostad i den här kön, säger Olof Berg.

Christel Haglund, vård- och omsorgschef på Blomsterfonden, tror att den växande kön beror på att fler väljer att planera inför sitt seniorliv, i kombination med det ökande behovet för äldrebostäder. Hon anser inte att kön är orimligt lång jämfört med andra bostadsköer: Enligt henne är det också flera som står i kön som inte är aktiva bostadssökare.

– Det finns inga garantier att du får en bostad men sannolikheten ökar ju längre kötid du har. För att få flytta in måste du vara 60 år fyllda men medelåldern för de som väljer att flyttar in i våra seniorboenden är 80 år. När vi analyserar fakta innebär det att cirka 2 400 till 6 000 personer ingår i målgruppen för inflyttning, säger hon.

HSB och SKB kan kötiderna i innerstan variera beroende på efterfrågan. De lyfter också fram bostadsköerna som ett bra sätt att spara pengar.


Mitt i har gått igenom kötiderna för ett antal privata bostadsbolag i Stockholms innerstad. Kolla in listan här:

Stockholms Kooperativa Bostadsförening (SKB)

Förvaltar över 8 000 lägenheter i hela Stockholm.

Lägenheterna ägs av medlemmarna och hyrs ut till medlemmar som bosparar i SKB.

Genomsnittlig kötid i Vasastan: 39,5 år

Kungsholmen: 38 år

Södermalm: 38,5 år

Östermalm: 38 år (Men här skiljer det sig mycket mellan olika områden. På Gärdet är kötiden 44 år medan kötiden i Norra Djurgårdsstaden är 33 år.)

 

HSB Stockholm 

Hyr ut 3 600 lägenheter i hela Stockholm.

Kön gäller bara för medlemmar som bosparar hos HSB.

I innerstan finns lägenheter på Kungsholmen, Södermalm och Vasastan.

Genomsnittlig kötid på Kungsholmen: 18,8 år

Vasastan: 20 år

Södermalm: 20 år

Kötiderna baseras på bosparpoäng, vilket gör att det är svårt att räkna ut exakta kötider. De som sparar 100 kronor i månaden får en poäng, medan de som sparar 500 kronor får fem poäng. Enligt HSB är det dock vanligast att man sparar 500 kronor i månaden. Mitt i har räknat ut den genomsnittliga kötiden utifrån bosparare som sparar 500 kronor i månaden.

 

Blomsterfonden

Förvaltar drygt 1 000 seniorbostäder i hela Stockholm och flera hundra på Södermalm och i Röda bergen i Vasastan.

Bara för medlemmar (köavgiften kostar 300 kronor per år).

Genomsnittlig kötid i Vasastan: 17 år

Södermalm: 16,3 år

Östermalm: 14,2 år

 

Einar Matsson

Bolaget förvaltar 1623 lägenheter på Södermalm och 868 stycken i övriga innerstan.

I bolagets egen kö i Stockholm står 30 368 personer.

Under förra året förmedlades 62 lägenheter i den egna kön, i hela beståndet. Siffran i innerstan är alltså betydligt lägre.

Einar Mattsson har inga siffror på hur långa kötider som gäller för lägenheterna, men tror inte att de skiljer sig från Bostadsförmedlingens köer i innerstan.

 

Wallenstam

Fastighetsbolaget hyr ut hundratals bostäder på Södermalm, Södra Värtan, Norra Djurgårdsstaden, Gärdet och Hammarby Sjöstad. En del hyrs ut till Bostadsförmedlingen, en del via bolagets egen kö.

Kön startades för två år sedan och än finns ingen statistik över kötiderna.

 

Magnussons Fastigheter

Äger en fastighet på Ringvägen 116 på Södermalm. Du kan anmäla ditt intresse till bostadsbolaget, men här finns ingen kö. Bolaget väljer själv ut vilka hyresgäster som får bo i huset.

 

Wåhlin Fastigheter

Hyr ut ett fåtal lägenheter själva. Resten förmedlas via Bostadsförmedlingen.

Lediga lägenheter annonseras på bolagets hemsida mellan klockan 13:00 och 13:30 och lottas sedan ut.

 

Bostadssnabben

Bostadsförmedlingen delar ut ett fåtal lägenheter via tjänsten Bostadssnabben.

Här behövs ingen kötid, utan bara att man anmäler intresse snabbt.

Utbudet är mycket litet. Just nu ligger elva lägenheter uppe i innerstan.

 

Bostadsförmedlingen

Genomsnittliga kötider i innerstan:

Norrmalm: 22,7 år

Östermalm: 12,3 år

Kungsholmen: 14,4 år

Södermalm: 17 år