Alexandra Kostrubala har haft en gerillaodling vid Norra Latin i tre år. Foto: Jannie Flodman

Hemliga gerillaodlaren träder fram: "Kiss är en bra näringskälla"

Tomater, krasse, gräslök och dill. I tre år har konstnären och före detta gerillaodlaren brukat jorden vid Norra Latin i smyg. Nu ger hon sig till känna.

  • Publicerad 13:40, 12 jul 2017

Det började med att Alexandra Kostrubala hade en tomatplanta hemma på Olof Palmes gata som "blev för stor".

– Det var tre år sedan. På den tiden brukade jag smyga ut på kvällarna och sköta odlingen för att ingen skulle se mig. Men jag tröttnade på att vara hemlig och nu har jag blivit vän med trädgårdsmästaren på Norra Latin som har gett mig grönt ljus, säger Alexandra Kostrubala.

Inför intervjun med Vi i Vasastan har hon hyrt en gorilla-mask, en blinkning till såväl sin "före detta" gerillaodling som till den feministiska konstnärsgruppen "Guerrilla girls" som bildades på 1980-talet.

– De reagerade på att det finns så lite konst av kvinnor på museum. Jag tycker varje generation behöver påminna om det, säger Alexandra Kostrubala.

Nu odlar hon morötter, gräslök, libbsticka, krasse, malört, olika blommor och potatis. Bland mycket annat.

– Hallonbusken fick jag av några som brukar vara här, jag blev så glad. Och det är aldrig något som har blivit nertrampat, säger Alexandra Kostrubala och berättar att vissa tycker att det är äckligt att odla mitt i stan på ett ställe "där gubbar kissar".

– Men då säger jag att kiss är faktiskt en bra näringskälla, det är välkommet. Jag använder inga kemikalier: det är farligt.

Platsen vid Norra Latin är lite undanskymd och ligger intill Olof Palmes gata.

– Ibland lockar den till sig knarkare, men jag brukar bara säga att jag håller på och sköter min trädgård och att de gärna får plocka lite dill om de vill, säger Alexandra Kostrubala.

Just där odlingen ligger i dag hade Svenska trädgårdsföreningen, som bildades på 1800-talet, en trädgård med flera växthus.

"Ingen har trampat ner något och folk hjälper till att sköta odlingen" säger Alexandra Kostrubala. Foto: Jannie Flodman

Alexandra Kostrubala går och vattnar varje dag, om det inte regnar.

– Jag får också hjälp av andra boende som vårdar odlingen. Jag vet minst två kvinnor.

Hur länge hon kommer fortsätta att odla vet hon inte.

– Vi får se vad ledningen i Norra Latins konferenscenter vill. Men jag vill visa folk att det faktiskt kan vara mindre jobb att odla potatis än att sköta en gräsmatta. Och så är det väldigt miljövänligt.

Efter tre år av hemligt odlande ger hon sig till känna. Foto: Jannie Flodman