Hemliga fynden i Medborgarhuset

Det var under rivningen av scenen i gamla Göta Källare som det unika fyndet gjordes. Djupt ned i marmorgolvet gömde sig en unik hälsning från ett svunnet Stockholm.

  • Publicerad 11:46, 1 mar 2018

Som StockholmDirekt tidigare berättat håller staden just nu för fullt på att renovera Medborgarhuset. Renoveringen är allt annat än enkel då huset är K-märkt och har många byggstenar som klassas som antikvarier, allt från marmorgolv till ledstänger i mässing, som måste behållas intakta även i det nya Medborgarhuset.

Men trots att stora delar av huset redan har rivits, slutar inte överraskningarna. Det var när scengolvet i vad som tidigare var Göta Källare skulle bort som man upptäckte den tunga marmorplattan med texten: "Grunden påbörjades 1936, stenen nedlades vid taklagsfest 1938".

– Den var inte lätt att flytta precis, två man fick hålla på en halv dag för att få loss det, säger projektledare Mikael Ichu och skrattar.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Under plattan doldes en samling tidsdokument. Dagstidningar, ett brev från kungen som beskriver det nya Medborgarhusets betydelse för att samla folket – och så gåtan: ett litet fotografi på en kvinna i klänning som åker båt. Inget namn, eller någon som helst information, hör till.

– Vi har spekulerat kring om det kan vara arkitektens fru. Men svaret får vi nog aldrig veta säkert, säkert Mikael Ichu.

Kan gjuta in en iphone

Mikael Ichu berättar att staden nu spånar kring vilken typ av tidsdokument man nu ska gjuta in i den nya grunden, för eftervärlden att ta del av.

– Det kan vara saker som säger något om vår tid. Kanske en iphone, något som på något sätt vittnar om sociala medier och hur stor plats de har i våra liv. Och så vår tids tidningar så klart.

Kanske till och med en Södermalmsnytt?

– Haha, du det får vi se.