HEMLIG PLATS. Rålis Sommarbio får ett annorlunda upplägg i sommar. Foto: Lars Gullnäs/Hanna Anirra

Hemlig sommarbio anordnas på okänd plats

I augusti visar Stockholms filmfestival tre filmer. Mer information än så ges inte, för tanken är att intresserade själva ska luska reda på var, när och hur det hela går till.

  • Publicerad 15:41, 10 aug 2020

Hela konceptet gör att det blir extraordinärt.

Sedan 1991 har Stockholms filmfestival anordnat sommarbio, de senaste åren i Rålambshovsparken på Kungsholmen. Filmerna visas under bar himmel i några dagar och är gratis, men i år kommer upplägget bli lite annorlunda med en hel del hemlighetsmakeri.

– Vanligtvis brukar sommarbion dra 40 000 människor, men i och med dagens restriktioner går det inte. Vi ställer inte in utan stöper om konceptet för i år, säger Theo Smart, pressansvarig på Stockholms filmfestival.

Endast tre filmvisningar

Under den senare halvan av augusti kommer endast tre filmvisningar att ske på olika dagar, men mer information än så ges inte. Det nya konceptet Secret location screenings innebär att tittarna med hjälp av ledtrådar sakta men säkert själva får luska fram var och när en viss film spelas.

Varför är det hemligt i år?

– Dels är det för att vissa av platserna är okonventionella, det är inte vanliga platser där man sitter ner och kollar film. Men även filmen i sig kan vara annorlunda, hela konceptet gör att det blir extraordinärt, säger Theo Smart.

Han säger att det är blandade filmer som ska visas, men inte om det blir utomhus eller inomhus. Den som är sugen får helt enkelt hålla utkik efter ledtrådarna som släpps allteftersom, både via filmfestivalens sociala medier, men också ”lite här och var” som Theo Smart uttrycker det.

Dock följer man Folkhälsomyndighetens restriktioner, vilket innebär att filmvisningen endast tar emot 50 besökare. Därför gäller det att vara snabb när man väl listat ut vilken film som ska visas.

– Bokningen sker genom vår hemsida, så det är först till kvarn som gäller, säger Theo Smart.

Stockholms filmfestival

Är en internationell festival som pågår under tolv dagar i november då 150 premiärer från mer än 60 länder visas.

Festivalen gästas också av ett hundratal fimskapare, och lyfter även fram unga och oerfarna filmskapare som gör debut.