Vad är bäst med sigtuna om man frågar turisterna. Foto: Mikael Andersson

Hemesterfolket är här för att stanna

Sommaren 2022 summeras som en av de bästa turistsomrar i Sigtuna stad på länge. Inte nog med att utlandsturisterna börjat hitta tillbaka. Sverigeturisterna har stannat.

  • Publicerad 11:54, 8 sep 2022

Det kommer folk som nästan viskar att de kommer från Upplands Väsby.

Gyllene tider sjunger låten juni, juli, augusti – sommarmånaderna och semestertiden de flesta ser fram emot under hela året.

Den här sommaren har Stora gatan, restaurangerna och hotellen i Sigtuna stad har varit välbesökta.

– Om förra sommaren var helt galet bra har det varit lite mer normalt i år. I år kom fler utländska turister men flest svenskar ändå. Vi har nog den näst bästa sommaren någonsin, säger Caroline Folkesson Levin som är hotelldirektör på Sigtuna stadshotell.

Flest svenskar

Bra gick det också för Hotell Kristina som ofta var helt fullbelagda.

– Det har varit helt fantastisk. Man har börjat åka långt igen men de här åren har man börjat åka nära. Det kommer folk som nästan viskar att de kommer från Upplands Väsby. Många som kommer hit kan vara på genomresa åt norr eller söder och vill ha en liten övernattning på vägen, säger Anna Kaufeldt som är sälj- och bokningsansvarig på Hotell Kristina.

Att det gått bra för hotellen i Sigtuna är ingen slump. Hotelbranschen i hela landet pekar uppåt och Sigtuna är normalt landets fjärde största hotellstad. Bara Stockholm, Göteborg och Malmö ligger före.

Hotellbokningarna ökade med 183 procent under våren till och med juni jämfört med året innan.

Det visar en rapport från Annordia som genomför analyser och rapporter om hotell och besöksnäringen i stort. Sedan har hotellbokningarna fortsatt på samma sätt under juli och augusti.

– Vi har sett att fler utländska turister har kommit hit och många är fortfarande på ingång. Det här har varit den bästa sommaren någonsin, säger Anna Kaufeldt.

På Sigtuna turistbyrå har det varit många besök.

– Det har varit bra. Det har kommit mer och mer folk, faktiskt mycket utländska turister men även mycket svenskar som är på hemester. Den trenden tror jag kan hålla i sig länge, säger Lilian Araujo, kommunvägledare på kontaktcenter.

Högt tryck på äventyrsgolfen

Nere vid strandpromenaden på den nya äventyrsgolfbanan har det också varit många besökare.

– Det har varit bra, i stort sett i nivå med första sommaren som gick oerhört bra. Vi var lite osäkra innan sommaren hur det skulle bli då många utländska turister kom hit i år samtidigt som fler svenskar åker utomlands, säger Sven Johnson.

Det blev en bra sommar tillslut för Sigtuna IF och golfbanan.

– Vi räknade med ett viss nedgång i år och gjorde en liten men väldigt liten sådan jämfört med förra året. Då var vi oerhört nöjda och i år är vi mycket nöjda, säger Sven Johnson.

Sigtuna i topp i landet

Hotellbokningarna upp med 183 procent mellan januari och juni.

Sigtuna ökar mest av alla kommuner i landet och är normalt Sveriges fjärde största hotellstad.

Endast Stockholm, Göteborg och Malmö är före.

I år ligger logiintäkten per disponibelt rum högst i landet i Sigtuna.

Källa: Annordia

Visa merVisa mindre

Ett barn och en vuxen rånades i Märsta

Nyheter Två rån i Märsta på fredagskvällen Ett barn och en man utsattes för rån under fredagskvällen. Polisen kunde gripa två berusade män som misstänks för två fall av rån.måndag 26/9 9:55

FC Arlanda är klara för division 2

Nyheter Resultatet i sista matchen betydelselös för placering Det blev triss i vinster för Sigtunalagen FC Arlanda, Märsta IK och Rosersbergs IK i helgen.måndag 26/9 8:34

Allt vanligare med norrsken – så fångar du fenomenet på bild

Nyheter Elvaårscykel. Just nu är solens aktivitet på uppgång, då blir himlen mer färggrann Dansande ljus i skyn i skimrande gröna och blå toner. Nu syns norrsken allt mer på våra breddgrader. Så plåtar du fenomenet på bästa sätt?lördag 24/9 13:54