Hemesterfirare på väg

Sommarens trend är att stanna i Sverige på semestern. Då ligger Enköping nära till hands.

  • Publicerad 11:29, 8 jun 2020

Många tar chansen att uppleva det som finns hemmavid.

Från och med den 13 juni bedöms symtomfria människor kunna resa i Sverige. Det har statsminister Stefan Löfven (S) meddelat. Övriga restriktioner på grund av corona gäller fortfarande. Därför förutspås intresset för turism inom Sverige öka. Linda Karlsberg, verksamhetschef på turistbyrån i Enköping, säger att det är något som märkts redan innan beskedet från statsministern.

– Det kallas ju hemester. Många tar chansen att uppleva det som finns hemmavid, säger hon.

Turistbyrån har under våren varit stängd för besök men planen är att den snart ska öppnas igen. Något datum för öppning är ännu inte bestämt.

– Den kommer inte att förbli stängd. Men vår utmaning är att vi har det ganska trångt, säger Linda Karlsberg.

Turistbyrån är redan nu tillgänglig på telefon och e-post under ordinarie öppettider. Det finns också en digital besökskarta på nätet. Vidare finns enklare turistinformation på papper att hämta på ett flertal platser i kommunen.

En hel del finns att göra som turist i Enköping. Här finns naturupplevelser och vandringsleder. Här finns fornminnen, parker, kyrkor och slott. För den som har dålig ekonomi i coronakrisen är mycket av detta dessutom helt kostnadsfritt att uppleva på plats. Den som har pengar över kan besöka någon loppis, gårdsbutik eller restaurang.

Samtidigt som turister gärna får komma till kommunen vill Linda Karlsberg understryka att alla aktörer inom turismen också gör vad de kan för att förhindra smittspridning. Människor måste fortfarande hålla avståndet till varandra.

– Vi ska tänka förnuftigt. Men alla är välkomna till Enköping, säger hon.

Populära turistmål

Fjärdhundraland är en förening som samlar upplevelser kring Fjärdhundra. Till exempel kaféer, gårdsbutiker och boende.

Hjälstaviken är en populär plats för bland annat fågelskådning och vandring.

Hällristiningar finns till exempel i Boglösa för den som vill uppleva Enköpings vikingaarv och drömma sig tillbaka till fornstora dagar.

Bland mycket annat finns ett flertal parker och kyrkor som är värda ett besök.

Visa merVisa mindre

Blåljus: Inbrott och stölder

Nyheter En hel stöld. En halv. Och en som avbröts.tisdag 27/10 11:21

Helgens blåljus: Cykel värd 115.000 kr stulen / Hundägare vägrade koppla hund / Misshandel på torget

Nyheter En hundägare vars hund bitit andra tidigare vägrade koppla hunden på polisens anmodan. En cykel värd 115.000 kronor har stulits. På torget och på nattklubben bråkades det. Där är något av det som...måndag 26/10 12:33