Nackafamiljen Alvefjord: Martin, 43, Ida, 40, Teo, 11 och Frans, 7. Foto: Stefan Källstigen

Hemester i Nacka: Familjen Alvefjords bästa tips

Velamsunds naturreservat, Orminge Betongpark och den lilla sjön Vittjärn. Det är familjen Alvefjords bästa utflyktstips för dig som semestrar hemma i Nacka i sommar.

  • Publicerad 05:12, 22 jul 2020

Denna sommar har det avråtts från långa semesterresor för att motverka spridningen av coronaviruset i världen. Men det går bra att semestra på hemmaplan också, och familjen Alvefjord har här flera tips på utflyktsmål i Nacka:

Velamsund

Velamsunds naturreservat är ett stort naturreservat vid gränsen till Värmdö kommun.

– Det finns hästhagar, och man kan åka mountainbike och springa och bada i området, säger Martin Alefjord, 43.

Utöver detta kan man grilla på flera platser och paddla kajak i Velamsund. Man kan vandra upp till Himlabergets drygt 70 meter höga topp och se ut över Baggensfjärden. Det finns också ett rikt fågelliv i naturreservatet och chanserna är goda att få se bland annat fiskljuse, havsörn och kattuggla.

Velamsunds naturreservat i höstfärger.  Foto: Stefan Källstigen

Orminge Betongpark

Betongparken i Orminge byggdes främst för BMX, men det går fint att använda den med skateboard och kickbike också. Foto: Mostphotos

Ett 800 kvadratmeter stort område där barn och vuxna sedan 2014 kan öva och spexa med skateboards, BMX och kickbike.

– I närheten kan man också fika på Lindeberg, som har goda bullar, säger Martin Alefjord.

Vittjärn

En insjö i skogen i östra Nacka, som även kallas Trollsjön eller Trollan, och har ett maxdjup på nio meter. Enligt kommunens hemsida har den lilla sjön klart vatten då den, till skillnad från andra sjöar i området, inte har drabbats av tillrinnande föroreningar. Fiske med metspö, kastspö, pilk och pimpel är tillåtet i sjön.

– Här finns väldigt fint klippbad som ligger lite avskilt. Det kanske vi egentligen inte ville avslöja, skojar Ida Alvefjord, 40.