Detaljplanen för Turebergshusets renovering och utbyggnad har precis varit ute på granskning, och Sollentuna Hembygdsförening tog chansen att komma med synpunkter.

I stort ser hembygdsföreningen positivt på att kommunen rustar Turebergshuset och att huset får behålla sin funktion som samlande punkt för Sollentuna kommun.

Föreningen menar att husets höjd och utformning gör att det upplevs som en naturlig centrumpunkt för kommunen, även om den näraliggande ”Färgskrapan” är ”en besvärande faktor” då den ”i viss mån förtar det intrycket”.

Särskilda krav

Turebergshuset ingår i kommunens kulturmiljöprogram, vilket ställer särskilda krav på utformningen efter ombyggnaden. Därför är det angeläget att byggnadens exteriör bibehålls. Den planerade tillbyggnaden mot torget kan enligt hembygdsföreningen ”inte anses förta det intrycket”.

Däremot är föreningen alltså kritisk till att huvudbiblioteket ska flyttas från Aniaraplatsen till andra sidan av Sollentuna centrum. Det gör att kulturen centreras till Turebergs torg vilket ger en kulturell utarmning av miljön kring Aniaraplatsen.

https://www.mitti.se/nyheter/biblioteket-flyttas-fran-aniaraplatsen-till-nya-turebergshuset/lmsiq!6928231/

”Denna effekt av bibliotekets flytt har inte diskuterats i planhandlingarna eller på annat sätt offentligt” förklarar hembygdsföreningen som slår fast att man helst vill att biblioteket ligger kvar.

Vill ha bion kvar

En annan negativ effekt av Turebergshusets ombyggnad är, anser hembygdsföreningen, att Sollentuna har förlorat sin biograf.

https://www.mitti.se/nyheter/tack-och-adjo-sollentuna-bio/reptcq!5d@yv7mVz0y@3Mho3H3C7g/

”Att detta inte kunnat få en lösning är oacceptabelt, medför en kulturell utarmning och minskar kommunens attraktivitet”, skriver föreningen i sin inlaga till samhällsbyggnadsnämnden.

En samordnad biograf- och teaterlokal – gärna med fast teaterensemble – hade varit något Sollentunas kulturliv behövt, menar Sollentuna Hembygdsförening.

https://www.mitti.se/nyheter/roboten-brokken-river-inne-i-turebergshuset/repucD!PQuPWluR1c8oOH86OewjA/?fbclid=IwAR35pW9VbZs2nVjHSriIAnOaoVVnlStlzaglo-Cob75u07OQedu3gvNvhcE