TIDSFRIST. Lovö hembygdsförening får hyra Rörby gård under hela 2023. Om kommunen säljer gården efter det är ännu inte klart. Foto: Stefan Källstigen

Hembygdsföreningen får fortsätta hyra Rörby

Hotet om försäljning har hängt som ett mörkt moln över Rörby gård på Lovön i över ett år. Men nu har hyreskontraktet förlängts hela 2023.

  • Publicerad 11:44, 5 sep 2022

Nu vet vi att vi får vara här under 2023 och kan fylla gården med innehåll

– Det är förstås ett väldigt glädjande besked för oss. Det ger oss möjlighet att planera framåt, säger Alexander Lind af Hageby som är ordförande i hembygdsföreningen. Han är också vice ordförande för Liberalerna i kommunen, dock sitter han inte i någon nämnd som beslutar om Rörby gård.

En del frågetecken gällande gårdens framtid finns dock kvar. Den behöver till exempel en del restaurering och hur arbetet och ska bekostas är inte klart.

Diskuterar vidare

– Vi får diskutera det vidare och det kan lösas på olika sätt. Husen faller inte ihop på ett år. Nu vet vi att vi får vara här under 2023 och kan fylla gården med innehåll. Vi får ta fram en långsiktig plan som vi presenterar för kommunen, säger Alexander Lind af Hageby.

Det var 2021 som kommunen valde att inte förlänga det kontrakt de haft med stiftelsen som då hade arrendet på gården. I stället planerade kommunen att sälja.

Den ideella föreningen Bevara Rörby Gård på Lovö startades och stod beredd att köpa gården om det skulle behövas, men det blev sedan hembygdsföreningen som under 2022 har fortsatt att använda gården.

"Inget självändamål att äga"

– Vi har tittat på olika möjligheter att själva köpa gården för att kunna samla de resurser som behövs för att restaurera och underhålla gården. Att äga är inget självändamål för oss, men vi behöver en plan för underhållet av gården, säger Alexander Lind af Hageby.

Under sommaren har det bland annat anordnats midsommarfirande på gården och Lovö magasin har haft sin verksamhet där. Nu planeras det för den traditionella höstmarknaden 18 september.

– Vi har fortsatt att bete oss som att gården är Lovöbornas traditionella mötesplats. Och jag tror att det har gjort att kommunen har sett värdet av att den finns kvar. Det behövs platser för föreningsliv och möten, och Rörby är en sån plats, säger Alexander Lind af Hageby.

MARKNAD. 18 september blir det traditionell höstmarknad på Rörby gård. Mellan klockan 12.00 och 16.00 finns grönsaker, konsthantverk, loppis och levande musik på plats på gården. Foto: Lennart Hansson

Detta har hänt:

Sedan 1980-talet äger Ekerö kommun Rörby gård. Kommunen har i sin tur arrenderat ut gården till Stiftelsen Lovö naturvård som har hand om verksamheten.

Hösten 2021 löpte det arrendekontraktet ut och kommunen valde att iställer för att förlänga det börja planera för försäljning. Den 15 oktober skulle Rörby gård vara tom och städad.

I april 2022 fick Lovö hembygdsförening löfte att hyra gården fram till årsskiftet.

Nu har hyreskontraktet förlängs så att det gäller hela 2023.

Kommunens planer för försäljning utreds fortfarande.

Visa merVisa mindre

NÄRING. Ewa von Wowern driver gårdsbutiken och kafét Lovö magasin på Rörby gård. Foto: Stefan Källstigen

Berget i Stenhamra som byggde Stockholms gator

Nyheter Ett helt samhälle uppstod och försvann på några decennier 1884 köpte Stockholms stad ett berg i skogen på Färingsö för att bryta sten till stadens gator. I bergets skugga växte en hel värld upp. 50 år senare försvann den, lika snabbt som den dykt upp.fredag 30/9 15:22

Glödande hett med eldstad bland Mälaröborna

Nyheter Samtidigt råder brist på ved Hösten har tagit sitt grepp om Mälaröarna och elpriserna skenar. Då ökar intresset att installera kamin. Just nu råder ett sällan skådat högtryck.fredag 30/9 15:14

190 gravstenar riskerar att välta på Ekerö

Nyheter Många underkändes i trycktest En vält gravsten kan orsaka stora skador. För att undvika det har nästan 900 av Ekerö kyrkas gravstenar trycktestats de senaste månaderna. Många av dem visade sig inte klara trycket.torsdag 29/9 17:03