Visionsbild. Station Sofia på Södermalm som planeras ligga i Stigbergsparken. Foto: Illustration: Region Stockholm

Hembygdsförening protesterar mot t-baneplan

Under lördagen hålls ett öppet möte i Stigbergsparken på Söder med ett mål: Rädda parkerna i Stockholm. Först ut på agendan är att få staden att tänka om när det gäller planerna på Sofia tunnelbanestaion.

  • Publicerad 16:06, 13 sep 2019

I våras klubbades planerna för den nya tunnelbanesträckan mot Nacka igenom. En av stationerna planeras ligga under Stigbergsparken, bredvid Folkungagatan – och nu ryter Katarina hembygdsförening i från. Därför arrangerar de under lördagen parkförsvarets dag.

KLUBBAT: Så här blir nya t-banan i Stockholm

– Vi vill starta ett parkförsvar för alla Stockholms innerstadsparker. Vi ser att Stockholms stad fortsätter att exploatera sina parker, trots att man säger att man inte ska det, säger Ole Settergren, ordförande i Katarina hembygdsförening. 

Hoppas på annan lösning

Klockan 14 på lördagen samlas ett tiotal föreningar i Stigbergsparken för att tala och uttrycka sina åsikter om hur man bör bevara parkområden i Stockholm. Fokus ligger på det kommande tunnelbanebygget. Själva föreslår Katarina hembygdsförening biljetthallar under jord med diskreta tunnelbaneuppgångar. 

Södermalmsbor överklagar nya tunnelbanan

– Det är fullständigt obegripligt hur man 2019 kan hitta på en sådan fantastiskt dålig idé att bygga i en park för att få människor att komma upp ur tunnelbanan, säger Ole Settergren. 

Liberalerna närvarar

Förutom ett flertal hembygdsföreningar på Söder så har de sällskap av bland annat Naturskyddsföreningen och Bums (Barns utemiljö i staden). De hoppas också på politisk närvaro, även om intresset inte har varit översvallande hittills. Liberalerna har meddelat att de ska komma. I övrigt är de osäkra på hur stor uppslutning det blir.

– Vi tror att det bara är stockholmarna själva som kan rädda sina parker från exploatörernas vilja, säger Ole Settergren.