Mackälskare. Gabriel Olsson är frilansande bagare och har tävlat i SM förut. I år vann han. Foto: Sveriges bagare & konditorer

Hembrännare i pandemitider vann Mack-SM

Södermalm och hemmalivet var inspiration när bagaren Gabriel Olsson skapade mackan som vann Mack-SM. – Gjord på råvaror de flesta vegetarianer har hemma.

  • Publicerad 15:17, 27 nov 2020

Södermalms hembrännare heter vinnarmackan skapad av den frilansande bagaren Gabriel Olsson.

Men den vann han Mack-SM 19 november.

Litterärt bakverk kan göra Gabriel till SM-mästare

Mackan är ett stenugnsbakat korn- och svedjerågsbröd. På det ligger linsfalafel, hummus på vita bönor, rostad sparris och lök, mjölksyrad romanesco, honungsbakade morötter och konfiterad lök.

Varför heter den Södermalms hembrännare?

– Den skulle bli pandemivänlig, så gjorde jag en macka jag tycker var tävlingsvärdig med sådant jag hade hemma. Jag bor så jag ser ut över Södermalm, så det fick bli Södermalms hembrännare.

Det har ändå blivit en rätt avancerad macka på grejer man har hemma.

– Ja, många har sagt det men råvarorna är enkla; morötter, lök, bönor, vatten och salt. Något de flesta vegetarianer har hemma.

Din relation till mackor?

– Jag älskar ju mackor! Allting kan ju vara en macka och hamna på en macka. Tänk pizza och hamburgare, de är också mackor från början.

Mack SM har arrangerats av Sveriges bagare och konditorer varje år sedan 2002. Syftet är att vaska fram Sveriges godaste och mest nytänkande macka.

Skåpsmat. En festmacka på enkla råvaror. Foto: Sveriges bagare &konditorer