Popcorn, flipperspel, bar och godisbutik med plats för två. Circus cinema bjuder på både film och klassisk pausunderhållning. Foto: Åsa Sommarström

Hembiomästaren Ylva vill ta över bion i Upplands Väsby

Hon har byggt en av Sveriges bästa mancave och vunnit hemmabio-SM. Nu vill Ylva Rengart hålla barnkalas, after work och starta upp biografen i Väsby.

  • Publicerad 04:13, 27 mar 2020

Vid Carlslund, men på andra sidan Vallentunavägen, ligger långa längor av likadana radhus. I ett av dem bor familjen Rengart.

Ylva Rengart lutar sig tillbaka i en av de mjuka läderfåtöljerna. Det luktar popcorn, och i taket lyser en stjärnhimmel av optisk fiberoptik. De i mitten formar ett hjärta.

Ylva lyfter klockan mot munnen och trycker på den.

– Vi är redo, Linda du kan komma ner nu!

Hon tar upp mobiltelefonen och drar i några reglar på skärmen. Den ljuddämpade salongen blir kolsvart och projektorn går igång.

Mitt i:s reporter testar Ylva och Linda Rengarts bioanläggning och övertalas att prova massagestolen. Foto: Åsa Sommarström

– Jag är en prylnörd, men duger högtalarna för Hollywood duger det för oss, säger Ylva och ler.

– Det här är mitt happy place. Där uppe är verkligheten med alla räkningar på köksbordet.

Basen fyller rummet. Stolarna skakar när en militärhelikopter flyger över en djungel på den flera meter stora bioduken.

– Ät mer popcorn! Så här låter det verkligen när man skjuter från en helikopter, och lyssna, det regnar faktiskt på riktigt!

Radhuset i Carlslund. Foto: Åsa Sommarström

Circus cinema

Ylva och Linda Rengart har tävlat i tv-programmet Sveriges bästa mancave med Adam Alsing och vunnit hembio-SM.

– Det är jättekul, särskilt att Väsbyborna röstade fram oss! Och det var extra roligt för att vi är tjejer i ett rätt så mansdominerat intresse.

I källaren har de byggt en biosalong. I lobbyn bakom en godisbutik med popcornmaskin, meterlånga hyllor med film och en bar med flera flipperspel. Rummet är kantat av färgade ljusslingor, i taket lyser ”Circus cinema” med stora bokstäver. Ylva slår ut med armarna.

– Det här är vårt mästerverk! Det kan inte bli annat än cirkus när vi håller på.

Popcornmaskinen är igång. Ett företag i Sollentuna sponsrar Ylva med popcorn, kryddor och slushies. Foto: Åsa Sommarström

Hyra bio för barnkalas och after work

Hon har alltid tyckt om högtalare och tekniska prylar, och intresset har hela tiden gått hand i hand med förkärleken till flipperspel.

– Jag kommer ihåg när man stod på Sanda pizzeria och stoppade in en femma, allt bara började blinka. Sedan gick jag hem och skruvade ihop en högtalare och tänkte att ”när jag blir stor, då vill jag ha en bio!”.

– Det är en underdrift att säga att hon är en prylnörd, säger Linda och lyfter bioduken. Det är hon som ljudisolerat hela salongen och byggt en ställning för att ljudet ska träffa salongen i exakt rätt höjd.

Även dottern och bonusbarnen har hjälpt till med bygget av biografen. Nyligen gjorde de även om vardagsrummet till en lounge med sockervaddsmaskin, slush, flipperspel och arkadspel.

– Det har varit så mycket spring här med alla våra barn och kompisars barnkalas. Det finns inte så många lokaler för företag att hyra och nu kan vi visa sport och serier och allting. Så vi tänkte att man kan hyra och köra AW här, säger Ylva.

Ylva och Linda Rengart spelar på det nya flipperspelet i vardagsrummet, Kalle och Chokladfabriken. Designat av en av  regissörerna till Batmanfilmerna. Foto: Åsa Sommarström

Vill starta bio i Upplands Väsby

Efter en lång kamp mot cancer och sjukskrivningar har Ylva fått ett slags nyvaknande. Hon ska hålla gratisvisningar för utsatta personer, och förutom att anordna barnkalas och låta människor hyra biosalongen vill hon även starta upp en ny biograf i Väsby. För nu har barndomsdrömmen gått i uppfyllelse hemmavid.

– Det här är en revansch! Det finns ingen bio i Väsby och många vill ha tillbaka den igen, säger Ylva.

Den sista biografen i Väsby försvann 2012. Förra året avslog kommunen ett medborgarförslag om att starta upp en ny, driven av kommunen.

– Men jag vill köpa hela bion och bygga upp den. Tänk vilken bio det skulle bli, top of the line!

Biotips

Ylvas tips för att fixa en hemmabio:

Mörkläggningsgardiner mattor för att dämpa ljudet. Mörkläggning gör också mycket för själva bilden.

Bra ljud gör mycket för upplevelsen. Ett 5.1-system rekommenderas.

Kuddar, filtar och gardiner gör väldigt mycket för akustiken. Ju tjockare desto bättre. Det ser också fint ut.

Gör så att rummet ser inbjudande ut! ”Film är så bra för att man kan bestämma vilket humör man vill vara på!”

Håll utkik på Circus Cinemas Facebook- och Instagramkonton för att hänga med i allt som händer med Upplands Väsbys (och en av Sveriges) bästa biografer.

Visa merVisa mindre