Det är ingen slump att Midsommarkransen sticker ut vad gäller pandemins effekter på kroglivet. Många i området är välbetalda och har yrken som lämpar sig för hemarbete, och befolkningstätheten är hög. Det är faktorer som gynnar ett livligt stadsliv under dagtid, konstaterar Fastighetsägarna i sin rapport.

– Vi ville ta reda på hur distansarbete påverkar olika slags stadsdelar utifrån var människor tar vägen. Vi valde att titta på krogbranschen eftersom krogar finns i hela staden så att man kan jämföra, säger Helena Olsson, chef för stadsutveckling vid Fastighetsägarna Stockholm.

Utbudet ska locka

Dagbefolkningen under pandemin ökade rejält i stora delar av söderort, visar kartor i rapporten. Störst var ökningen i Midsommarkransen, Aspudden, Årsta och Hammarbyhöjden. Så ökade också krogarnas totala omsättning i alla fyra områdena – och allra mest i Midsommarkransen.

Nyetableringar i Kransen kan vara en förklaring, som framgår av artikeln här intill. Men också andra faktorer.

– Det ska vara en tät bebyggelse och det ska finnas ett utbud som är lockande nog för att man ska lämna hemmet för att luncha, säger Helena Olsson.

Pekar framåt

Rapporten tar ett grepp om pandemin men pekar också framåt. I vilken grad människor kommer att distansarbeta i framtiden och var de gör det kan påverka planering och stadsutveckling i olika typer av områden.

– Om människor väljer att arbeta hemma en dag i veckan gör det ingen skillnad. Blir det flera dagar i veckan gör det stor skillnad för stadslivet. Och man ska ha med sig att områden har olika förutsättningar när det gäller stadsliv, säger Helena Olsson.

Hela rapporten finns på Fastighetsägarnas webbsida.