Robert Lundin, med barnen Sam och Juni, vill behålla heltid i förskolan. Foto: Louise Jacobson

Heltid i förskolan kan slopas i februari

Ett av Alliansens vallöften var att återinföra maxtiden 30 timmar i förskolan för barn till föräldralediga. Förslaget är ute på remiss och kan börja gälla redan den 1 februari nästa år.

  • Publicerad 07:15, 6 nov 2018

Maxtiden på 30 timmars förskola i veckan för barn till föräldralediga är på väg tillbaka. Förslaget utreds just nu av Stockholms stadsdelsförvaltningar och utbildningsförvaltningen.

– Förslaget om 30 timmar i förskolan har skickats på remiss till utbildningsförvaltningen och stadsdelsförvaltningarna. Enligt förslaget ska ändringen börja gälla den 1 februari, säger Mikael Lindberg, kommunikatör på utbildningsförvaltningen.

Föräldraledig positiv till heltid

Men förslaget välkomnas inte av alla föräldrar. Robert Lundin är föräldraledig med sin yngsta Sam och har sin äldsta, Juni, i förskola på Södermalm.

– Jag tycker personligen inte att det är bra. Vi har fått två barn nära inpå och båda är relativt aktiva och det här kommer betyda att man inte har så mycket kvalitetstid med den mindre. Det kommer fungera men det kommer handla mest om mat och av- och påklädning och jag kommer inte komma iväg på så mycket saker med Sam.

Vallöfte från Alliansen

30-timmarsveckor i förskolan var ett av Alliansens vallöften.

– Vi vill öka förskolans resurser och satsa på personalens löner och arbetsmiljö. Vi vill återgå till 30 timmar per vecka för föräldraledigas barn för att satsa på pedagogik, inte barnpassning, sa Lotta Edholm (L) till Mitt i inför valet.

Även Moderaterna är kritiska till heltid i förskolan.

– S-majoritetens ofinansierade reform med heltid i förskolan för barn till föräldralediga har gett större barngrupper och lägre personaltäthet. Eftersom det är brist på förskollärare behöver vi återgå till 30 timmar per vecka för att lösa detta. Vid sidan av detta vill vi avlasta förskollärare med anställda som gör allt kringjobb så de kan fokusera på barnen, sa Anna König Jerlmyr (M) till Mitt i före valet.

Beslutet ska fattas i kommunfullmäktige i slutet av året, eller i början av 2019.

Det blir mer kvalitetstid med det yngre syskonet med heltid i förskolan, menar Robert Lundin. Foto: Louise Jacobson