
SUCCÈ. Semlan på Konditorn & Bagarn har fått toppbetyg av flera semmeltestare. På bild: Moa Lund, Maria Christenson, Morgan Östergren och Cajsa Lindberg. Foto: Cajsa Lindberg
Helt vanliga semlan som lockar människor från hela Sverige till Hökis
Semmeltestare på Instagram ger den 10 av 10 och enligt Yelp är den godast i Stockholm. Nu vallfärdar människor tiotals mil för att få sig en munsbit av succésemlan. Hemligheten? Den är...helt vanlig.
- Nyheter
- Publicerad 16:32, 20 feb 2017
I tider där bagerierna slåss om smaklökarna såväl som om uppmärksamheten med spexiga hybrider som drickbara semlor, korvsemlor och semmelwraps - väljer Konditorn & Bagarn att gå mot strömmen. När konditorn Cajsa Lindberg i fjol skapade semlan som skulle sätta bageriet på kartan, valde hon att satsa på en klassisk och knusselfri modell.
Se veteranerna testa alla nya konstiga semlor
Resultatet lät inte vänta på sig. 27 semmeldomare på Yelp korade nämligen semlan till Stockholms godaste 2016. Och när @semmeltestarna på Instagram i år gav sitt utlåtande var det ingen hejd på hyllningarna, 10 av 10 möjliga poäng och kommentarer som: "Vi skulle fantamej kunna krypa på blottade, såriga knän, baklänges, hela vägen från stan för detta mästerverk".
– Det känns jättekul! Jag har lagt mycket krut på semmelfyllningen, det är den som sätter prägeln på hela semlan. De flesta tror att det bara är mandelmassa och vatten, men det är väldigt många fler ingredienser för att få till saftigheten i en bra semla, säger Cajsa Lindberg.
Därför har vi gått bananas på semlor
Lockar semmelsugna från hela landet
Exakt vilka ingredienser det rör sig om, avböjer hon dock att kommentera. Klart är i alla fall att det klassiska bakverket går hem runt om i stugorna.
– Vi säljer några hundra semlor om dagen. Folk kommer ända från Västerås, Järfälla och Upplands Väsby. Någon som åkt hit från Örebro hade blivit tipsad om vår semla i Falkenberg, så den tycks ha väckt engagemang, säger Cajsa Lindberg och skrattar.
Senaste nytt på semmel-fronten: Drickbar semla med ”antiinflammatoriska kryddor"
Ont om stjärterum
En del långväga semmelfantaster är taktiska och ringer i förväg med en förfrågning om att få boka bord. Men då får de nobben, enligt Cajsa.
– Det går inte, vi har ju bara två bord. De får ge sig tåls helt enkelt.