I april i fjol meddelade staden att Tensta gymnasiums lokaler, som även innefattar Tensta träff, skulle säljas till fastighetsbolaget Hemsö AB.

Trots många försök hade Stockholm stads skolfastighetsbolag, Sisab, inte lyckats att hitta nya hyresgäster, och de såg ingen annan utväg än att sälja.

Peter Jönsson (M), styrelseordförande i Sisab, sa i samband med beskedet om försäljningen att Sisab är glada över att de hittat en köpare som de tycker är långsiktiga och professionella, samtidigt som han ansåg att köpet frigör viktiga resurser.

− Försäljningen innebär att lokalerna återigen kan fyllas med verksamheter som skapar liv och rörelse på platsen. Samtidigt frigör Sisabs resurser som ska läggas på vår kärnverksamhet, som är att bygga och renovera kommunala skolor och förskolor. Detta gäller inte minst i Järvaområdet, sa han.

https://www.mitti.se/nyheter/klart-nu-har-tensta-gymnasium-salts/repuki!wftMvb1b@TQTA0DbefKDw/

"Ingen garanti"

Det definitiva beslutet om försäljningen skulle ha fattats formellt på kommunfullmäktiges sammanträde i slutet av januari i år.

Vid sammanträdet krävde dock S, V och Fi att ärendet skulle återremitteras. Det saknades en risk- och konsekvensanalys, och dessutom hade ärendet inte utretts tillräckligt, ansåg de. Även försäljningen av Gubbängens gymnasium återremitterades vid samma möte.

Sedan dess har en debatt blossat upp om stadens utförsäljning av fastigheter. Många har protesterat mot planerna, och menat att det är viktigt att staden har kvar fastigheter i sitt bestånd.

– När staden växer är det viktigt att kommunen har rådighet över skollokalerna så att de kan utvecklas utifrån behoven. Det finns ingen garanti att vinstdrivande aktörer kommer fortsätta med skolverksamhet i de här fastigheterna på sikt, sa Karin Wanngård (S), oppositionsborgarråd, i ett pressmeddelande.

– Att sälja skolor för att snabbt få in pengar, i stället för att förvalta och hyra ut, är också långsiktigt dåligt för stadens ekonomi och för skattebetalarna, fortsatte hon.

143 miljoner

På måndagskvällen den 21 februari var det dags för nästa kommunfullmäktige, och att ta upp frågorna om försäljning igen.

Väl på mötet klubbades det slutgiltiga beslutet om försäljning av de båda gymnasierna igenom av den blågröna majoriteten. Tensta gymnasium köps för 143 miljoner av Hemsö, och Gubbängens gymnasium för 250 miljoner av Internationella engelska skolan.

– Det känns väldigt tråkigt att Tensta gymnasium har sålts till en privat hyresvärd, säger oppositionsborgarråd Clara Lindblom (V).

Hon säger att Tensta centrum och området runtomkring är i stort behov av upprustning och utveckling, och att det gjorts bäst av staden.

– Det hade varit bra om kommunen fortsatte att äga viktiga fastigheter i området och tog ansvar för att fylla dem med liv och rörelse. Men det kommer vi fortsätta arbeta för oavsett det här beslutet, säger hon.