Populärt. Krogen ligger mellan Södra station och Fatburs­parken. Foto: Victor Malmcrona

Hellströms kan förlora tillståndet

För berusade gäster och en kvinna som blev inlåst på toaletten. Det är några av anledningarna till att staden vill dra in restaurang Hellströms alkoholtillstånd. Restaurangen har överklagat beslutet.

  • Publicerad 17:04, 7 jun 2022

Allvarligt med överservering då stor del av gästerna är unga.

Hellströms restaurang & bar vid Södra station har länge varit ett populärt vattenhål. Men efter ett beslut i socialnämnden finns risk att verksamheten blir av med serveringstillståndet.

Anledningen är vad tillståndsenheten anser vara allvarliga och omfattande brister bland annat vad gäller personalliggaren, matkravet samt ordning och nykterhet. Bristerna har noterats från september 2021 till februari 2022.

Unga vuxna

Speciellt allvarligt är det med berusade personer och överservering då stor del av gästerna är unga vuxna, menar förvaltningen.

En bidragande faktor till att vissa gäster varit för berusade ska ha varit att öl serveras i kannor, vilket gjort det svårt att hålla koll. Förvaltningen ser även allvarligt på att en kvinna blev inlåst på restaurangen efter att ha somnat på toaletten.

Stöket ska, sedan våren 2021, ha varit resurskrävande för polisen.

Stängt. När Mitt i tittar förbi en lördageftermiddag är det stängt. ”Underhåll pågår” står det på skylten. Foto: Niklas Loman

"Allvarliga brister"

Andra problem har enligt förvaltningen varit att gäster har dansat, trots att tillstånd för dans saknats.

Sammantaget är bedömningen att det inte har gjorts tillräckligt för att åtgärda problemen och att bristerna är ”så allvarliga att serveringstillståndet bör återkallas utan föregående varning.”

Byter koncept

Företaget som äger restaurangen har överklagat beslutet till förvaltningsrätten och menar att bristerna nu är åtgärdade. Restaurangen ska även ändra koncept för att få dit äldre och lugnare gäster. Åldersgränsen höjs till 23 år och det ska satsas på en finare à la carte-meny.

Mitt i har varit i kontakt med restaurangens ägare som inte vill kommentera ärendet.