Hells Angels nya i Huddinge efter kommunmiss

Tre år efter att kommunen lyckades få bort Bandidos har Hells Angels etablerat sig i Huddinge. Men en miss från kommunens sida gör det svårt att mota bort dem.

  • Publicerad 15:23, 28 nov 2016

Det har gått tre år sedan Bandidos tvingades lämna villan på Häradsvägen i Snättringe.

Kommunen arbetade då intensivt med att mota bort gänget och har därefter fortsatt arbetet med att inga kriminella grupperingar ska kunna etablera sig i kommunen. Huddinge ligger i framkant med en plan mot organiserad brottslighet, en plan som flera andra kommuner tagit följe på.

Men sedan Hells Angels tidigare i somras fick lämna sin villa i Nacka, som skulle bli HVB-hem, gick flytten till en lokal i ett industriområde i Länna.

Läs mer: ”Bandidoshuset blev en väckarklocka”

När kommunen förstod att det var Hells Angels som höll till där hade ett tillfälligt bygglov, i tio år för verksamhet i lokalen, redan beviljats.

Hells Angels etablerar sig i Huddinge.

Nu menar Christian Ottosson (C), kommunalråd med ansvar för säkerhetsfrågor, att det blir svårare för kommunen att mota bort dem,

– Det var en miss att det bygglovet beviljades. Vi vill få bort den här etableringen så snart som möjligt och under tiden har vi uppsikt över verksamheten och säkerställer att det inte begås något brott, säger han.

Läs mer: Flyktingar flyttar in i Hells Angels-villa

Fakta

Vårbybo: "Här begås brott helt öppet"

Reine Berglund och Andreas Gustavsson träffar Vårbybon Agneta.

Polisens omorganisation skulle leda till att polisens närvaro ökade i utsatta områden – i stället har det blivit tvärtom. Kriminella grupperingar får arbeta mer ostört och den ökade narkotikahanteringen sker mer öppet.

 

– Äntligen ser man er här, jag har längtat efter er, utbrister Agneta, Vårby gård-bo sedan 45 år tillbaka.

Hon stannar för att prata med poliserna Reine Berglund och Anders Gustavsson i Vårby gårds centrum:

– Här begås brott helt öppet. Så fort man tittar ut är det en affärsuppgörelse, men polisens närvaro är i det närmaste obefintlig.

Poliserna nickar:

– Det är viktigt att vi är ute, både för att människor ska känna sig trygga men också i brottsförebyggande syfte. Det är frustrerande för oss också att vi inte har möjlighet till det, säger Andreas Gustavsson.
Tanken med polisens stora omorganisation var att närvaron skulle öka i de brottstyngda förorterna. I stället har det blivit tvärtom.

 

Den omfattande personalbristen inom Huddingepolisen har lett till att narkotikahanteringen har ökat i Vårby gård och Flemingsberg eftersom polisen inte hinner med.

Just den här kvällen var flera poliser i Vårby gård i ett försök att bygga upp ett förtroende med invånarna.

– Det är redan många som har kommit fram och tipsat eller bara vill prata. Eftersom vi har svårt att hinna med att bara röra oss ute ett vanligt arbetspass så försöker vi några gånger om året att komma ut på det här sättet, säger Reine Berglund.

Visa merVisa mindre

Tillsammans med polisen arbetar kommunen just nu aktivt med att se över vilka juridiska möjligheter som kan tänkas finnas.

– Det är klart att det sticker i ögonen att de har etablerat sig i Huddinge. Vissa personer har ökad bevakning mot sig, och vi utför poliskontroller i den mån vi mäktar med. Jag kan i övrigt inte gå in på vad vi tänker göra och vilka planer som finns, säger Kalle Forsberg, kommunpolis i Huddinge.

Samtidigt ser han inte att etableringen utgör ett omedelbart problem och gemene mans trygghet behöver inte påverkas. Polisen fortsätter i stället främst att vara ute i områden där många människor berörs.

Läs mer: Pressad polis hinner inte utreda brott

Han menar också att situationen är annorlunda mot när Bandidos hade sin villa mitt i ett villakvarter, att jämföra med den här placeringen i ett industriområde där betydligt färre passerar.

– Bandidos var betydligt mer synliga och skapade en otrygghet genom det. Tusentals passerade villaområdet varje dag och Bandidos var också mer utåtagerande och på pappret fler kriminella personer. Inom Hells Angels kan det till och med vara så att flera av de fullvärdiga medlemmarna inte finns i brottsregistret och håller sig under radarn, även om vi vet att det begås brott inom grupperingarna, säger han.

I samma veva som HA etablerade sig i Länna har Bandidos börjat röra sig mycket i Haninge. Det ser polisen bara som en tillfällighet och inget som behöver leda till en upptrappning eller konflikt.

– Vad jag vet finns ingen känd konflikt mellan HA och Bandidos i dag, inte heller några territoriella konflikter. Det råder så kallad fred och de sätter inte bara igång konflikter. Det är mer så att de råkar befinna sig i vår kommun, men deras brottslighet snarare kan vara regional, nationell eller till och med internationell, säger Kalle Forsberg.

Enligt honom har mc-miljön inte samma påverkan på samhället i Stockholm som man kan se i mindre städer. Här finns det i stället många andra typer av grupperingar och organiserad brottslighet som gör anspråk på marknaden.

Läs mer: Barnfamilj flyttar i Bandios-villa

I Huddinge har gängproblematiken länge i stället handlat om mer eller mindre löst sammansatta kriminella nätverk i Vårby gård, Flemingsberg och Skogås. De nätverken styr över främst narkotikahandeln, men också annan brottslig verksamhet som till exempel utpressning, beskyddarverksamhet och rån, berättar Kalle Forsberg.

– Det har varit svårt för profilerade gäng att ta sig in i områden här. Här är det i stället släktingar eller kompisgäng som har vuxit upp tillsammans i området och skaffat sig en position. Det finns ofta en kärna som består i ett nätverk och sedan byts hela tiden folk ut runt i kring, säger han och fortsätter:

– Det är ofta många ”vanliga” människor som påverkas av de här nätverken. Men det är svårt att få boende i områdena att prata med polisen, antingen är de rädda att något ska hända eller så beror det på avsaknaden av förtroende för oss, säger Kalle Forsberg.

Mitt i har varit i kontakt med Hells Angels, men de har valt att inte kommentera polisens och kommunens insatser mot dem.