Helldéns krav till regeringen: Pausa trängselskatten

Stockholms stad kräver att regeringen slopar trängselskatten så länge Folkhälsomyndigheten uppmanar stockholmarna att undvika kollektivtrafiken. Det meddelade trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) på en pressträff.

  • Publicerad 15:19, 8 apr 2020

Det var på en digital pressträff på onsdagen som trafikborgarrådet i Stockholms stad – Daniel Helldén (MP) meddelade kravet om en slopad trängselskatt så länge folk avråds från att åka kollektivt.

 – Syftet med trängselavgifterna är att minska trängseln i Stockholm. Trafiken har minskat med 15-20 procent på vardagar och ännu mer på helgerna. Antalet trängselskattepassager har minskat med runt 25 procent. Det finns helt enkelt inte samma trängsel, och därmed inte samma syfte med trängselavgifterna just nu, säger Daniel Helldén.

För att trängselskatten ska slopas måste beslut tas av både riksdag och regering.

Särskild parkering för vårdpersonal

Helldén meddelade även att personer som arbetar inom sjukvård, äldreomsorg och hemtjänst ska kunna parkera gratis på ett antal öronmärkta gator och platser under coronakrisen.

Särskilda parkeringsplatser kommer därför skapas i närheten av Stockholms sjukhus. Bland annat Södersjukhuset, Ersta Sjukhus och Sabbatsbergs sjukhus.

– Vi måste underlätta att anställda inom samhällsviktiga yrken kan ta sig till jobbet utan att riskera att bli smittade, sa Helldén vid pressträffen.

Fler MC-parkeringar

Dessutom kommer staden tillföra fler parkeringsplatser för motorcyklar och ta bort avgifterna för platser som är märkta som MC-parkering. Anledningen är att motorcyklar tar mindre plats och att det gör det enklare att hålla den sociala distansen.

När det gäller cykeltrafiken får trafikkontoret i uppdrag att särskilt prioritera att få fram nya cykelparkeringsplatser där det blivit trångt.