Fontänen på Swedenborgsgatan var ett exempel på gatukonst i år. Foto: Johan Thornton

Helldéns iskalla plan ska få stan att gunga

Fler sommargågator, mer gatukonst och även en mer levande vinterstad. Majoriteten tredubblar satsningen på Levande Stockholm till totalt 25 miljoner kronor.

  • Publicerad 17:03, 10 okt 2017

Sedan de första sommargågatorna infördes 2015 har konceptet Levande Stockholm ökat för varje år. Nu meddelar majoriteten att man nästa år kommer att satsa 25 miljoner kronor jämfört med årets 8 miljoner. Av ökningen går 10 miljoner till investeringar och 7 miljoner till drift och underhåll.

Tanken är att Stockholm ska leva upp även under vinterhalvåret. Trafikkontoret ska titta närmare på vad som är möjligt att genomföra.

– Det kan vara is för skridskoåkning vid Slakthusområdet i anslutning till arenorna, vinterträdgårdar i City och att belysningsmässigt förändra staden, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

Hammockar och gungor

Sommartid kommer satsningen bland annat märkas med fler sommargågator och pop up-parker.

– Arbetet med att identifiera vilka platser som passar pågår på kontoret. Vi ska också titta på hur vi kan få mer gatukonst. Vi hade exempelvis den lilla fontänen på Swedenborgsgatan i år.

Daniel Helldén pekar också på att innovativ möblering kan vara ett sätt att göra staden mer attraktiv.

– Idag har vi huvudsakligen bänkar men man skulle exempelvis kunna titta på hammockar och gungor. Stora schackbräden på gatan är en annan idé men här vill vi släppa kreativiteten lös och stockholmarna får gärna vara med och bidra, säger Daniel Helldén.

Blir det fler satsningar även utanför innerstan?

– Absolut, i uppdraget finns att utveckla det till närförort och ytterområden. Vi hade redan i år en pop up-park i Östberga som fungerade bra men det är inte lika enkelt i de här miljöerna. Det gäller att hitta nycklarna för hur man ska göra det.