Det tidigare anonyma trafikljuset uppmärksammas nu av en av Stockholms stads högsta politiker, trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP). Foto: Mitt i, Ida Leveby Andersson

Helldén om heta stolpen på Spångavägen: ”Den ska bort”

Trafikljuset vid Bromma sjukhusgrindar har hamnat under lupp. Nu ger sig Daniel Helldén in i debatten om dess placering – och kräver att stolpen ska flyttas från cykelbanan. ”Vi är inte nöjda”, skriver han på twitter.

  • Publicerad 11:24, 2 okt 2019

Under tisdagen twittrade Stockholms stads trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) om det underligt placerade trafikljuset längs Spångavägen i Bromma.

Han får medhåll från trafikkontoret som gjort en helomvändning gällande stolpen. Under tisdagen skulle den stå kvar. Under onsdagen meddelas att den bort.

Erik Söderberg, trafikkontoret.

Nu när vi har blivit uppmärksammade och sett reaktionerna från stockholmarna så har vi beslutat oss för att skissa på en ny lösning, säger Erik Söderberg, pressansvarig på trafikkontoret. 

Hur kommer trafikljuset att stå?

– Stolpen kommer med all sannolikhet att flyttas tillbaka så att den står mot berget. 

Cyklister: ”Såga ner skiten”

Efter Lokaltidningen Mitt i:s artikel gjorde trafikkontoret om markeringarna vid stolpen. Det blev droppen för cyklisterna. Foto: Ida Leveby Andersson.

Det som från början var ett anonymt trafikljus i Bromma har på bara några veckor utvecklats till en följetong. Trafikljuset hamnade under lupp efter att Lokaltidningen Mitt i skrivit om dess underliga placering – mitt i cykelbanan.

– Den står ju mitt i vägen. Inte så bra, säger cyklisten Alexi Martaieu.

Kort därefter gjorde trafikkontoret en pudel och målade om markeringarna så att cyklisterna istället för att cykla rakt in i stolpen skulle väja till höger om den, till mångas irritation. ”Såga ner skiten” skrev signaturen Per i sociala medier.

Nu ska saken dock snart vara utagerad, hoppas trafikkontoret.

Det här har ganska hög prioritet och kommer att vara åtgärdat inom några veckor, säger Erik Söderberg, pressansvarig. 

Beror den snabba ändringen på att politikerna har gett sig in i det här?

– Det borde ha utformats annorlunda från början, säger han.