Daniel Helldén är själv cyklist och erkänner att det hänt att han cyklat mot rött. Foto: Maja Brand

Helldén (MP) tar regelvidriga cyklister i försvar: "Inte så konstigt"

Trafikborgarrådet Daniel Helldén har förståelse för cyklister som trotsar vissa trafikregler.

  • Publicerad 13:24, 10 maj 2017

Cyklister är den trafikantgrupp som irriterar flest – inklusive andra cyklister, visar en ny attitydundersökning som trafikkontoret gjort.

Irritation i trafiken – störst ilska riktas mot cyklisterna

Enligt trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) är det en mer eller mindre naturlig följd av att cyklisterna blivit väldigt många fler – utan att infrastrukturen hängt med.

– Det här visar att den cykelinfrastruktur vi har inte är bra. Det är alldeles uppenbart. Det är cyklingen som gått upp mest av alla trafikslag, säger han.

Attitydundersökningen visar att både fotgängare, bilister och personer som cyklar pekar ut cyklister som den trafikantgrupp som visar andra minst hänsyn.

Behöver cyklisterna ta sig i kragen?

– Alla som rör sig i trafiken behöver ta sig i kragen. Men det blir problem med många cyklister på liten yta. Det är därför vi i stor skala ska fortsätta att bygga om cykelinfrastrukturen, säger Helldén.

Cyklisternas hopp: Nya cykellösningar efter väg-experimentet

Han har svårt att se med det riktigt onda ögat på cyklister som bryter mot vissa trafikregler på vissa platser. Enligt honom är det inte så konstigt att cyklister inte väntar tills rött slagit om till grönt eller att de gör vissa förbjudna svängar eftersom stan ser ut som den gör.

– Staden är inte anpassad för cyklister. På vissa platser är det helt enkelt svårt att cykla rätt, säger han och erkänner att det hänt att han cyklat mot rött både en och flera gånger.

Kommer det bli tillåtet att cykla höger vid rött i Stockholm?

– Jag vill att det ska bli det men kan inte ge ett rakt svar. Det pågår ett arbete med att ta reda på om och när det kan bli möjligt. Det finns platser där det inte finns några som helst problem att svänga höger mot rött, säger Daniel Helldén.