Daniel Helldén (MP) har klottret som sitt ansvarsområde. Foto: Mitt i

Helldén (MP): Så ska vi minska klottrandet i Stockholm

Taggar, spejfärg och väggkludd. Klottrandet är ett gissel i staden. Nu ska staden ta fram en ny handlingsplan.

  • Publicerad 16:23, 5 nov 2019

Anmälningarna om klotter i Stockholms innerstad har ökat markant. På tre år har de blivit 77 procent fler, vilket Mitt i rapporterat om tidigare.

Ansvarig politiker är trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

Han berättar att det i nästa års budget finns ett förslag att kommunstyrelsen, trafiknämnden och stadsdelsnämnderna ska ta fram en ny handlingsplan för att minska klottret i staden.

– Vi ska se om det finns andra sätt att arbeta på. Ta fram en strategi, säger Daniel Helldén.

Staden har redan en 24-timmars-garanti att klotter på stadens fastigheter ska tas bort inom ett dygn, med en måluppfyllelse på 98 procent enligt stadens siffror.

– Vilket är ett väldigt bra resultat, säger Daniel Helldén.

Klotter på Atlasmuren under Sankt Eriksbron. Foto: Pekka Pääkkö

Klurigt att få med privata

Men kan det stämma? Man ser ju så mycket klotter på stan? Jo, för ett problem är att garantin bara gäller stadens egna fastigheter och egendomar.

Det har tidigare funnits förslag att även privata fastighetsägare skulle kunna ansluta sig till 24-timmars-garantin. Stadens entreprenörer skulle då ta bort klottret men skicka notan till bostadsrättsföreningen eller husägaren.

Men det går inte, enligt trafikborgarrådet.

– Vi har inte kommit fram hur man ska kunna lösa det juridiskt. Upphandlingsregler gör det komplicerat, säger Daniel Helldén.

Husen kring Mårten Trotzigs gränd ägs av privata fastighetsägare och bostadsrättsföreningar. Det är dem som får betala notan för att ta bort det olagliga kluddandet. Inga- Lill Ringius, 71, bor i Gamla stan och är ledsen över klottret. Foto: Pekka Pääkkö

Pilotprojekt i Gamla stan

I Gamla stan görs ett försök där fastighetsägare ska samarbeta med näringsidkare och lokala föreningar för att stävja kluddandet.

Konkret ska det bildas ett råd, klottersanering ska upphandlas centralt så den sker gemensamt. Och så ska det regelbundet gås ronder, upp till varje vecka, för att dokumentera och åtgärda klotter och annan förstörelse i området. Samarbetet har dock inte satt igång ännu.

Vad kan ni från staden annars göra?

– Vi har inte så många verktyg. Det är viktigt att andra aktörer, som SL, tar bort klotter snabbt på sina egendomar. Men den nya handlingsplanen som ska tas fram nästa år kanske kommer fram till åtgärder som vi ännu inte har tänkt på, säger Daniel Helldén.