Upprörd. Daniel Helldén sågar Transportstyrelsens besked. Här en bild från när det första omskyltningen av enkelriktade gator genomfördes. Foto: Maja Brand

Helldén (MP) rasar över stoppade cykelregler

Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) är minst sagt upprörd över Transportstyrelsens besked att säga nej till stadens cykelregler.

  • Publicerad 15:08, 20 feb 2020

Idag meddelade Transportstyrelsen att Stockholm måste upphäva sina cykelregler, med skyltningen, som möjliggör dubbelriktad cykling på enkelriktade gator. Beskedet upprör trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

Stockholms omstridda cykelskyltar stoppas

– Det är otroligt märkligt att Transportstyrelsen kan komma fram till en sådan slutsats, att ta bort en reform som fungerat så otroligt bra i Stockholm för att få smidigare cykling. I och med det här blir Sverige ett undantag i Europa, jag kan räkna upp land efter land som har de här reglerna och där det fungerar utmärkt. Men i Sverige ska vi på något konstigt sätt hävda att det är en trafikfara för cyklister. Jag förstår inte hur de får ihop det, säger han i en svada riktat mot Transportstyrelsen.

Beskedet går inte att överklaga. Enligt Helldén ligger nu bollen på infrastrukturminister Tomas Eneroths (S) bord att eventuellt få till nödvändiga lag- eller regeländringar eller att "göra det tydligt för Transportstyrelsen att vi ska få ha det så här".

– De trafikreglerna är gjorda för bilar som inte kommer fram på vissa gator. Cyklar är något helt annat. Det är därför resten av Europa har gått ifrån det, och det fungerar, säger Helldén.

Skyltarna måste nu plockas ner. Men beskedet behöver inte innebära ett stopp för cyklister åt båda hållen på de berörda gatorna. Helldén ska nu diskutera saken med traifkkontoret, men det kan bli att staden går tillbaka på nytt till att skylta med "motortrafik förbjuden".

– Vi ska diskutera det men det rimliga är kanske att gå tillbaka till den skyltningen. Problemet med den är att bilisterna inte förstår trafikreglerna. De skapar större problem än vad Transportstyrelsen pratar om, säger han.