Helldén eller Nobel Center – ”pest eller kolera”

Miljöpartiet och Alliansen ser ut att bilda majoritet i stadshuset. Något som kan betyda att Daniel Helldén förblir trafikborgarråd, men också att Nobel center stoppas. Men vad tycker egentligen väljarna om samarbetet över blockgränserna?

  • Publicerad 08:15, 11 okt 2018

Mitt i begav sig till Narvavägen/Strandvägen för att se hur man reagerat på SvD:s uppgifter om att Miljöpartiets Daniel Helldén får fortsatt makt mot att Moderaterna backar om Nobel center och stoppar det bygget.

Peter Staffas och Nea Beck-Friis som kommer gåendes på Narvavägen tycker varken om Nobel center eller Miljöpartiet.

– Det är pest eller kolera. Nobel center ska inte byggas och Daniel Helldén har förstört Stockholm på alla sätt och vis med sin trafikpolitik, säger Peter.

Nea Beck-Friis håller med.

– Det är vansinnigt att förbjuda dieselbilar och satsa så mycket på cyklar. Nobel center ska absolut inte byggas och jag har ett horn i sidan till Joakim Larsson. Jag hade helst sett ett samarbete mellan M, KD och SD. Det är den enda möjligheten, säger Nea som själv röstade på Medborgerlig Samling.

Valde bort M

Brita Maria Lindberg röstade på ett parti som vill stoppa Nobel center, men är inte helt förtjust i Daniel Helldén heller.

– Vi röstade inte på Moderaterna, framfört allt på grund av Nobel center, men jag vill inte ha kvar Helldén heller. Men det är bra att Nobel center stoppas, så det går att acceptera, säger hon.

Anna Lorentzon. Foto: Pekka Pääkkö

Anna Lorentzon vill inte säga vilka hon röstade på, men gillar tanken på att Nobel Center stoppas.

– Jag tycker inte om Nobel center och det borde läggas på en annan plats. Man ska försköna och inte förfula. Miljön är viktig och det är viktig vilka hus vi sätter upp ur miljösynpunkt också. Blir det så att Nobel Center stoppas är det positivt, säger hon.

Inget superfan

Filippa Günther. Foto: Pekka Pääkkö

Filippa Günther kommer gående med dottern i barnvagn på Narvavägen.

– Jag röster på Alliansen, och jag är väl inget superfan av Daniel Helldén eller Miljöpartiet på lokal nivå. Förbud mot dieselbilar och att reglera trafiken för att få bort bilarna från stan är inte en realistisk politik. Men jag har ingen direkt synpunkt på ett samarbete. Innan allt är klart så är det bara spekulationer, säger hon.

Besvikelse i Söderort

I Aspudden röstade omkring 15 procent av väljarna på Miljöpartiet. Det gör stadsdelen till det starkaste MP-fästet i västra söderort.

Men att MP skulle förhandla om makten tillsammans med Alliansen hade väljarna inte räknat med.

–Det tycker jag inte om. Jag gillar inte Alliansens politik och ett samarbete försämrar för de rödgröna. Jag tycker att de är svikare, säger Inga Ohrlander i Aspudden.

Inga Ohrlander i Aspudden. Foto: Kristina Sandström

Gabrielle Längbo också hon från Aspudden är inne på samma spår.

– Jag tycker att det är fruktansvärt. Det känns som att de bryter sina löften, säger hon.

Gabrielle Längbo. Foto: Kristina Sandström