Mikael Nyberg från Hellasgården är emot en tredje mast som skulle synas från Hellas. Foto: Läsarbild Mikael Nyberg

Hellasgården i protest mot tredje Nackamast

En tredje Nackamast är återigen aktuell, den här gången över 200 meter hög och intill de andra två. Mikael Nyberg på Hellasgården är emot förslaget.

  • Publicerad 17:49, 19 jul 2017

En tredje Nackamast har varit på gång under många år och bygglov har sökts på flera platser i kommunen, bland annat på Boo IP och Skuru IP. Den elfte juli, när industrisemestern dragit igång på allvar, publicerade Nacka kommun en kungörelse i tidningen om att en ny radiomast kan bli aktuell intill de två befintliga. Mastens höjd – 212 meter angavs inte i annonsen.

– Jag kom hem efter en veckas ledighet och fick reda på det här via ett gruppmail från Nacka Miljövårdsråd. Jag tycker inte det är helt schysst att komma med det här mitt i semestertider och ge så kort tid för allmänheten att ge sina synpunkter, säger Mikael Nyberg, som arrenderar verksamheten på Hellasgårdens motions- och friluftsanläggning.

Nacka Miljövårdsråd, som är en remissinstans till kommunen, är även kritiska till att kungörelsen inte publicerades i flera tidningar, samt att mastens höjd inte angavs i den, vilket den annars alltid har gjorts.

Mikael Nyberg på Hellasgården tycker att masten vore ett märkbart ingrepp i den gröna kil som området idag utgör och gick därför ut på Hellasgårdens hemsida och Facebooksida och uppmanade folk att maila bygglovsvdelningen för att stoppa planerna. Han tror inte att masten skulle innebära särskilt mycket konkret för Hellasgårdens verksamhet, men tycker att det är viktigt att man inte börjar nagga av grönområdet.

– Det handlar inte bara om symbolvärde, mycket finns ju kvar även om man tar den platsen. Men slår man upp en tredje mast med den stora vägen som behövs så kanske man kan bygga en fjärde och en femte mast och nagga ännu lite mer.

Om masten blir av kommer man även att behöva bygga en 250 meter lång traktorväg för att nå masten från Östervägen.

Allmänheten har fram till den fjärde augusti på sig att komma med synpunkter på masten.

Lokaltidningen Mitt i söker Nacka kommun för en kommentar.