Förra året hölls en manifestation mot våld på Järvafältet för att hedra Helin Burkay. Foto: Albin Aghamn

Helin Burkays död: nu startar rättegången

Det har gått ett år sedan Kistabon, läkaren och tvåbarnsmamman Helin Burkay blev ihjälkörd av en mc-förare på Järvafältet. I morgon, tisdag, sätter rättegången igång i Solna tingsrätt, där en 20-årig man står åtalad misstänkt för vållande till annans död.

  • Publicerad 16:57, 7 maj 2018

20-åringen, som hör hemma i Järva, står åtalad för bland annat vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik, obehörigt avvikande från trafikolyckssplats, olovlig körning, grovt rattfylleri och ringa narkotikabrott.

Han körde motorcykel på vägar på Järvafältet den 3 april förra året. Han hade rökt hasch och när polisen stoppade honom fanns det kvar narkotiskt ämne i kroppen.

Tappade kontrollen

Under färden hade han en medpassagerare bakom sig och körde motorcykeln i betydligt högre hastighet än vad som är tillåtet och tappade kontrollen över fordonet i närheten av Eggeby gård. Det var då han körde in i Helin Burkay, som var på väg hem från jobbet via Järvafältet.

Trots att han såg att hon blev skadad körde han från platsen.

Helin Burkay avled av skadorna

Hon blev så svårt skadad att hon avled av sina skador några dagar senare.

20-åringen har i polisförhör erkänt att han kört på Helin Burkay. Han har även erkänt narkotikabrott och olovlig körning, men förnekar övriga åtalspunkter.

Mitt i söker kammaråklagare Veronica Gabrielsson för en kommentar.

Artikeln uppdateras.

 

Fakta

Var på väg hem från jobbet

Helin Burkay arbetade som läkare på olika äldreboenden i Järvaområdet och var på väg hem efter jobbet måndagen den 3 april förra året. Hon hade jobbat i Tensta och valde att gå hem till Kista via Järvafältet.

På gångvägen vid Eggeby gård blev hon påkörd av två personer som körde en motocross.

Föraren smet och lämnade Helin kvar, svårt skadad på platsen. En ambulanshelikopter förde henne till sjukhus.

Hennes liv gick inte att rädda. Helin Burkay dog av skadorna den 7 april. Hon blev 50 år. 

Källa: Mitt i
Visa merVisa mindre