Markus Amanto från Friluftsfrämjandet leder familjevandringen som passar barn från sex sju års ålder. Foto: Mostphotos

Helgtips: vandra med familjen och upptäck Veda naturstig

Blir det mer soffhäng och mobilsurfande än ni vill i familjen? I morgon kan man ta med barnen på vandring längs Veda naturstig. – Det är en lagom sträcka och en lite okänd del av Vallentuna, säger Markus Amanto som leder vandringen.

  • Publicerad 18:02, 22 maj 2020

Att Vallentuna är känt för sina fina naturområden vet nog de flesta. Men alla Vallentunabor har inte gjort sig bekant med dem.
– Jag har bott här i 16 år men det tog åtta år innan jag insåg var Angarnsjöängen ligger, säger Markus Amanto, ideell ledare inom Friluftsfrämjandet i Täby, Vallentuna och Vaxholm.

I morgon leder han en familjevandring utmed Veda naturstig som är tänkt att passa familjer med barn från sex, sju år och uppåt. Stigen ligger intill Storsjön mellan Vallentuna och Lindholmen

Tre vandringar i Vallentuna

– Grundtanken är att hjälpa familjer att komma ut i naturen, tipsa om allemansrätten och hur man tar hand om den. Jag har själv barn på tio och tolv och brinner för det.

Tillsammans med kommunen leder han tre vandringar under våren. Den första gick just till Angarnsjöängen och den sista blir till Issjön den 7 juni.

Hagar, ängar och skog

– Ett av syftena är att lära ut hur man tar hand om naturen, ett annat att få familjer att komma bort från teknik och skärmar. Att åstadkomma det där mötet som uppstår när man hittar naturens rytm i en skogsdunge.

Vandringen utgår från stora parkeringen vid Vallentuna ridskola klockan 13 i morgon, lördag. Den är fyra kilometer lång och på den sträckan hinner man gå igenom många olika sorters natur. Däribland kohagar, sjöstränder, träsk, ängsmarker, tall- och björkskogar.

Anmälan på mejlen

– Det finns fina rastplatser längs vägen. Det är en ganska lagom runda och samtidigt en lite okänd del av Vallentuna.

Föranmälan krävs. Mejla markus.amanto@friluftsframjandet.se och berätta hur många som kommer och hur gamla barnen är. Den som vill följa med uppmanas också att ta med eget mellanmål. Det blir minst en fikapaus.