Helgtips för de Tyresöbor som vill vara ute i solskenet

Visste du att Tyresö har sju naturreservat och sjutton kommunala lekplatser? Här är en guide med fler tips för er som vill vara utomhus i solskenet i helgen.

  • Publicerad 14:07, 27 mar 2020

Välj bland sju naturreservat

Det är inte ont om skyddad natur i Tyresö. Med sju naturreservat i kommunen och dessutom hälften av Tyresta nationalpark täcker den skyddade naturen tillsammans en tredjedel av kommunens yta.

Det senaste tillskottet är Klövberget på Brevikshalvön där det finns vackra utsikter, ädellövskog och grottsystem.

Det är nu många som tar sig ut i Tyresta för att undvika folksamlingar och inomhusaktiviteter, skriver Tyresta nationalpark på sin hemsida. Det kan därför vara svårt att hitta parkeringsplats just vid entrén i Tyresta by i helgen.

Här hittar du en karta och info om alla kommunens naturreservat.

 

Klövberget bildades 2016. Foto: Mostphotos

Vandra i Alby i helgen

Det skulle vara en vandring med naturguide i Alby naturreservat nu på söndag den 29 mars, men den är inställd på grund av hosta. Men det går att gå en liknande tur på egen hand.

Här hittar du karta med text. De går också att hämta på biblioteket i Tyresö centrum eller går att få av en kommunanställd på plats i Öringe på söndag, skriver Tyresö kommun.

Här hittar du mer info.

 

År 2000 placerades katten utanför Tyresö centrum. Konstnär Therese Clewestam. Foto: Arkiv Mitt i

Spana in den offentliga konsten

De flesta av oss passerar den offentliga konsten ofta men färre kanske reflekterar kring vad den betyder och vad skaparen vill förmedla. Mitt i har skrivit en mini-konstguide där du får reda på mer om sex av Tyresö verk. Lika aktuell i dag som när artikeln skrevs 2017.

Visste du förresten att en stor del av Tyresös offentliga konst föreställer djur?

Konsten du inte kan missa

Spela ”dataspel” i lekpark

Är barnen trötta på den vanliga lekparken och vill prova något annorlunda? Då kan Fornuddsparken vara något för er. Där det finns en elektronisk plattform som påminner om dataspel. Den uppmanar till lek och rörelse. Här kan du läsa mer om det.

Det finns en hel del lekplatser att välja bland i kommunen.  Här hittar du sjutton utmärkta på en karta med info om det finns gungor och sandlåda och liknande på lekplatsen. Välj kartskikt, fritid och lekplats.