ANSVAR. "Jag betalar samma pris för mitt busskort som om jag bodde inne i stan med fem minuters trafik", säger Helgöbon Joanna Dickinson som är beroende av SL-trafiken för att få ihop vardagen. Foto: Stefan Källstigen

Helgöbon: "Kan inte lita på bussen"

Förseningar och inställda turer gör det svårt att kunna lita på kollektivtrafiken i Ekerö. Det menar Helgöbon Joanna Dickinson. "Om man vill att folk ska kunna bo utanför tätorten måste trafiken fungera", säger hon.

  • Publicerad 16:46, 6 maj 2022

Med god planering går det i teorin att använda SL-bussar för att få vardagen att fungera i kommunens ytterkanter. Men i praktiken är det en helt annan sak, menar Joanna Dickinson som bor på Helgö.

– Det är förseningar, inställda turer, tekniska fel, förare som säger att de ”inte hittade någon buss i garaget”. Och det händer oftast på kvällarna när det inte är några bilköer. Man kan inte lita på att bussen ska komma, säger hon.

Beroende av SL-trafiken

Hon har ingen bil så när hon och hennes två barn, 11 och 13 år, ska ta sig till och från jobb, skola, vänner och badmintonträningar så är det bussar som gäller.

– Vi kan gå hem från Nyckelby och det fungerar när det är ljust. Men från Träkvista är det långt och vägen är för farlig för att vi ska kunna cykla, säger hon.

Många förseningar beror på att bussar fastnat i trafiken på sin väg genom stan. För det är inte depån i Tappström som är hjärtat i öarnas kollektivtrafik, pumpen i blodomloppet är snarare Brommaplan. Och de stora riskerna för infarkt finns längst Ekerövägen, i Bromma och genom Solna.

Foto: Mikael Andersson

Man kan inte lita på att bussen ska komma.

Anslutning väntar inte

– Ibland har vår anslutningsbuss hunnit dra när 176 eller 177 väl kommer fram till Tappström. Arriva verkar ha väldigt tajt schema för chaufförerna, det tycks inte finns något utrymmen för flexibilitet, säger hon.

– Som när Tappströmsbron fastnade nyligen, då gick det inga bussar från Tappströmsgaraget ut mot Adelsö heller. Det måste gå att ha ett nödschema för de situationerna.

Utöver pålitligheten behöver turtätheten också öka vissa tider, tycker Joanna Dickinson. På helgerna är det till exempel ett par timmars uppehåll i tidtabellen för bussar bortanför Träkvista, dit går ingen buss alls på kvällen när folk vill ta sig hem.

– Det är så klumpigt. Det går två stora bussar till Kaggeholm och Adelsö vid 19. Sedan går det inte någon buss alls förrän 21. Det borde gå att hitta fiffiga lösningar på det, som inte behöver bli dyrare, som att sprida ut tidtabellen eller köra med mindre fordon när det inte är rusning, säger hon.

För kollektivtrafiken behöver bli bättre om det ska gå att övertyga folk i Ekerö kommun om att de inte behöver en eller helst två bilar per hushåll, menar hon.

– Kan man inte lita på bussen så vill folk inte släppa bilen. Visst, vi bor på landet och kan inte räkna med mer än en buss i timmen mestadels, men det måste vara pålitligt. Det måste fungera som man blivit lovad.

April 2022.

Mars 2022.

Februari 2022.

Februari 2021.

Inställda avgångar och punktlighet

Antal inställda avgångar:

Januari 2021: 82

Januari 2022: 83

Februari 2021: 66

Februari 2022: 222

Punktlighetsprocent:

Januari 2021: 94

Januari 2022: 92

Februari 2021: 93

Februari 2022: 88

Källa: SL/Trafikförvaltningen

Visa merVisa mindre

De slår ett slag för inomhusgolf i Troxhammar

Nyheter Året runt-öppen anläggning ska locka nya spelare Är du sugen på att provspela några av världens mest kända golfbanor? Eller kanske gå en runda i shorts och t-shirt i mitten av december? Med teknikens hjälp kan du nu göra det utan att ens lämna...måndag 26/9 16:47

Bibblan firar in hösten med långdag

Nyheter ✓Sagostund ✓Ordkamp ✓Spökvandring ✓Författarbesök ✓Poesikör Med höstens ingång blir dagarna blir kortare. Men inte på bibblan i Ekerö centrum. Där firar man i stället årets längsta dag den första oktober.måndag 26/9 12:13

Så röstade grannarna

Nyheter Blå Ekerö är rödare än någonsin Sverigedemokraterna dominerar i kommunens ytterkanter, men i de traditionellt blå kvarteren runt Gällstaö och Älvnäs fick Socialdemokraterna över 20 procent av rösterna.fredag 23/9 15:28