Helges favorit heter Stig

På söndag avtäcks en ny skulptur av författaren Stig Dagerman. I förra veckan besökte Enebybergsbon och skådespelaren Helge Skoog en sjätteklass i Brageskolan och berättade om sin favorit.

  • Publicerad 10:31, 12 maj 2014

Han hade flera böcker under armen när han klev in i klassrummet på Brageskolan. Helge Skoog kom för att berätta om Stig Dagerman för eleverna och alla böcker han bar på handlade på något sätt om författaren som bodde sina sista år i Enebyberg.

– Han blev 31 år och tog livet av sig, sa Helge Skoog och frågade sedan om någon visste var Dagerman bodde.

Några visste att det var i ett hus högst uppe på kullen. Huset på kullen ligger på Bäverstigen i Enebyberg. Helge Skoog tycker att Bäverstigen ska döpas om till Stig Dagermans stig. Den önskan nådde kommunen redan i början av 2000-talet.

– De kom fram till att det var för besvärligt att byta namn så de erbjöd att Stig Dagerman i stället skulle få en park till sitt minne. Den invigdes 2004, berättade Helge.

Stig Dagermans park ligger mitt i Enebyberg. På nio skyltar i parken finns citat av författaren. Bland annat ”att dö är att resa en smula från grenen till fasta marken” som ofta används i begravningsannonser.

Sjätteklassarna fick höra att Stig Dagermans mamma lämnade honom när han var sex veckor gammal. Han växte upp hos farföräldrarna och återsåg sin mamma först i 20-årsåldern.

Eleverna var minst lika fascinerade av att få se Helge Skoog på riktigt, som av Stig Dagerman. För dem är Helge Skoog mest känd för att han fram till nyligen var berättarrösten i tv-programmet Halv åtta hos mig.

– Helge Skoog är rolig och bra på att berätta, sa Gustav Fant, 13.

– När jag gick på dagis lekte vi i Stig Dagermans park och pappa berättade små berättelser om Stig Dagerman, sa Hedda Alpsten, 13.

Det är Helge Skoog som kommit med idén att Stig Dagerman ska få en skulptur till sitt minne.

Han sökte upp konstnären Lars Kleen som också skapade konstverket. Det har fått namnet Manuskript och ska invigas i Stig Dagermans park i Enebyberg på söndag.

Skulpturen har bekostats genom insamling. Den startade i föreningen Enebybergsbibliotekets vänner, där Helge Skoog är hedersledamot. Man fick ihop 10 000 kronor. Enebybergs gårds förening bidrog med lika mycket.

De pengarna plus pengar från privatpersoner och företag gav på knappt tre månader den nödvändiga summan. Sammanlagt har 125 donatorer bidragit.

– Skulpturen är 2,7 meter hög och gjord av betong, berättar Helge. Det är Stig Dagermans dotter Lo Dagerman som ska dra i snöret så att skulpturen avtäcks.

Fakta

Minnes-skulptur invigs på söndag

Stig Dagerman föddes 5 oktober 1923 i Älvkarleby och avled 5 november 1954 i Enebyberg.

Skulpturen avtäcks i Stig Dagermans park i hörnet Västerängsvägen/Skolvägen i Enebyberg söndagen den 18 maj klockan 16.

En av talarna är Per Wästberg från Svenska akademin. V.I.P-orkestern från Danderyds kulturskola spelar klockan 15.30. Helge Skoog är konferencier.

Visa merVisa mindre