Foto: Mostphotos

Helgens brott: Mobiltjuv, bedragare, 15-årig däckrullare, huvhoppare på Circle K och lite till

Ännu en helg där krogmiljön är särdeles lugn i Enköping. "Avfolkat", står i polisens rapport från helgen. Bedrägerier, stölder och inbrott fortsätter dock. Här är måndagens blåljusrapport från helgen:

  • Publicerad 12:54, 23 nov 2020

E18

Söndag 17.40

Drograttfylla. En västeråsare i 50-årsåldern misstänks för drograttfylleri sedan polisen stoppat bilen han körde på E18 under söndagseftermiddagen.

Örsundsbro, hamnen.

Söndag.

Stöld. En båt i Örsundsbro har utsatts för stöld. Genom att skära sönder kapellet har tjuvarna tagit sig in och från båten fått med sig stereo, teve, batteri och fiskeutrustning.

Väg 263

Lördag 03.30

Drograttfylleri. En bil som kördes i hög hastighet på riksväg 263 stoppades mellan Litslena och Ekolsund. Föraren, en man i 20-årsåldern som bor i Enköping, blåste positivt på snabbtestet och är därför misstänkt för drograttfylleri. Körkortet omhändertogs direkt.

Circle K-macken

Lördag 05.10

Skadegörelse. Medan en man gick in på macken och handlade hoppade någon på motorhuven till hans Renault och orsakade skador så att huven beskrivs som "förstörd". Den hoppande försvann då bilägaren kom ut. Övervakningsfilm från macken ska granskas.

Kvartsgatan

Lördag 14.45-15.00

Stöld. En parvel på blott 15 år misstänks för stöld och däck på fälg och har överlämnats av polis till sociala myndigheter. På övervakningsfilm från ett företag på Kvartsgatan sågs hur en yngling rullade iväg fyra hjul och lassade in i en röd skåpbil av märket Mercedes. När en polispatrull senare under dagen fick syn på bilen och stoppade den fanns inga däck i bilen – däremot en 15-åring som stämde överens med signalementet från filmen.

Kyrkogatan

Fredag 10.50

Stöld. En mobiltelefon stals på ett kontor i Enköping i fredags. En man, som beskrivs som "svarthårig och kraftigt byggd", kom in på kontoret i gatuplan och pratade på ett språk som möjligen var spanska.

Kvinnan han talade med förstod inte vad han sa. Han räckte över en lapp som hon inte heller förstod varpå mannen tog tillbaka lappen, gick ut på gatan med kvinnan och antydde att han frågade efter vägen någonstans. När kvinnan kom åter in på kontoret var hennes mobiltelefon borta.

Samma metod har använts tidigare i Enköping, bland annat på biblioteket nyligen. Det kan finnas ett samband, men polisen menar att metoden – att spela bortkommen, distrahera och stjäla – är så vanlig att de inte utgår från att det är samma person som begått brotten.

Enköping

Fredag kl 18-20

Bedrägeri. Den man som ringde en kvinna i 80-årsåldern och påstod att hon hade en obetald faktura presenterade sig som Viktor Ek, naturligtvis ett påhittat namn, och var mycket hjälpsam då kvinnan svarade att hon inte alls hade någon obetald faktura. Han "kopplade henne vidare" (jomenvisst...) och hon fick då tala med en man som "hjälpte" henne sedan hon loggat in med sitt bankkort.

Kort därefter började kvinnan att undra över samtalet, men då hade redan 4.000 kronor swishats från hennes konto.

50 bilbatterier har stulits på kort tid

Nyheter Blev av med plånboken på Coop, ny batteristöld mot Återbruket och så en förare med fyrtal i brott.måndag 18/1 13:12

Smyckestjuv utgav sig för att vara sjuksköterska

Nyheter Fult är bara förnamnet. Åldringsbrott. Under söndagseftermiddagen utsattes en 95-årig kvinna för en fräck stöld – av en "sjuksköterska".måndag 18/1 12:07