Arkivbild. Foto: Mostphotos

Helgens bränder i Nacka är släckta

I helgen var det två bränder i Nacka kommun. Först under lördagen brann det på Fisksätra IP. Sedan under söndagen brann det vid Ältasjön. – Branden i Fisksätra var 30 gånger 30 meter, säger Eva Nilsson vid polisens ledningscentral.

  • Publicerad 12:12, 23 jul 2018

Under den gångna helgen har Södertörns brandförsvarsförbund arbetat med att släcka flera bränder i skog och mark. Bland annat i Botkyrka i Pålamalms naturreservat och i Nacka vid Fisksätra IP samt Ältasjön.

– De i Nacka är släckta, den i Botkyrka kommer att pågå hela dagen, säger Patrick Johansson, operativ chef.

Enligt honom har bränderna uppstått antingen av att folk grillar i naturen eller att någon tänt på med vilje.

– Om de är anlagda med uppsåt vet vi inte. I Fisksätra har man hittat ett fackelliknande föremål, så den är sannolikt anlagd, det var fem-sex bränder på väldigt kort tid där. Men så länge vi inte har ett åskområde är det sannolikt att bränderna startats av folk som varit ute och grillat, säger Patrick Johansson.

Även om ingen av bränderna har varit av större omfattning, har de ändå varit resurskrävande för brandförsvaret.

– Det är så himla torrt så det är svårsläckt. Det är svårt att få ner vatten i marken. Därför tar det dessvärre tid att släcka dem, säger Patrick Johansson.

Flygbild över söndagens brand i Pålamalm. Foto: Thomas Lagman

Bryter mot eldningsförbudet

Det är fortsatt eldningsförbud i länet. Trots det kommer larm om eldning i naturen.

Under söndagen grillade ett sällskap med öppen eld på iordningställd grillplats vid Slagstabadet i Botkyrka. En person bad sällskapet att släcka grillen, men fick inget gehör. Polis och räddningstjänst tillkallades då till platsen.

Polisen och räddningstjänsten har blivit nedringda med samtal om personer som eldar på något vis de senaste dagarna.

– Mellan tummen och pekfingret har vi fått in 400 larm de senaste fyra dagarna och då vet jag att personer även har ringt till brandkåren. Folk måste ta förbudet på allvar. En liten gnista från en grill räcker för att starta en stor markbrand, säger Eva Nilsson vid polisen ledningscentral.

Personal har skickats till Dalarna

Södertörns brandförsvarsförbund berättar att det i helgen även varit en markbrand vid Logsjön i Järna. Och branden i Nykvarn, som började förra veckan och som varit den största av den senaste tidens bränder på Södertörn, har successivt trappats ner.

Samtidigt deltar Södertörns brandförsvarsförbund i det omfattande släckningsarbetet med de allvarliga skogsbränderna i Trängslet i Älvdalen, Dalarnas kommun.

– Det rör sig om 25-tal personer från oss som arbetar på plats där, både ledningspersonal och brandmän, säger Patrick Johansson.