Hélène Gladsaxetänker köra sin permobil från Stockholm till Sollefteå i protest mot att hon varken får ta med den på flyg eller tåg. Foto: Emil Salmaso

Hélène kör permobil till Sollefteå i protest mot SJ

Femtio mil på två till tre veckor i permobil. Hélène Gladsaxe ska köra elmoped till Sollefteå i protest mot att hon inte får ta med sig den på SJ:s tåg. – SJ får sluta prioritera formen på flaskorna i bistron och börja prioritera folk!

  • Publicerad 04:37, 1 aug 2020

Hon dukar fram kaffe, bullar och glutenfria kakor.

Vid uteplatsen under Klarabergsbron står hennes två elscootrar parkerade.

Den blå är mindre och stadsanpassad och står en bit bort. Den nyinköpta blänker i solskenet.

Hélène Gladsaxe slår ut med handen.

– Först av allt vill jag säga att jag inte är helt knäpp! Men vem satsar sina sista 50 000 kronor på att köpa en en ny värstingmoppe för att köra till Sollefteå sjukhus?

För två år sedan blev Hélène Gladsaxe tvungen att skaffa en elscooter. Den är min väg till frihet, säger hon. Foto: Emil Salmaso.

”SJ har rationaliserat bort bagaget”

När Hélène Gladsaxe upptäckte att varken inrikesflygen eller SJ har plats för permobiler på tågen bestämde hon sig för att köra de femtio milen till Sollefteå i stället. Där vill hon besöka ockupationen av BB på Sollefteå sjukhus.

Genom resan vill hon väcka diskussion i samma anda som sin mamma; Den tidigare Socialdemokratiska Riksdags- och landstingspolitikern Nancy Eriksson, som bland annat argumenterade för att alla med barnvagn skulle få åka buss gratis och diabetikers rätt att arbeta statligt, enligt Hélène Gladsaxe.

– Det är Sveriges längsta pågående ockupation, jag måste få träffa dem som ligger bakom det. Men anledningen är ju att SJ är folkets järnväg som vi alla har varit med och betalat för, och så har de inte plats för stadsmoppar, säger hon och fortsätter.

– De prioriterar bort folk för designade flaskor och affärsmän som bara reser med laptops. Jag har ingenting emot design, men det får inte gå ut över funktionalitet!

Fakta

Bildade sin första förening som fyraåring - "SammanträdesKlubben kallade jag den":

Namn: Hélène Gladsaxe.

Ålder: 75.

Bor: Blekholmsterassen.

Familj: Vuxen son,  och mycket nära grekiska vänner och moppepolare.

Jobb: Pensionär. Har tidigare drivit ett HVB-hem, ”det är det mest givande jobbet jag haft! Slynglarna ringer mig fortfarande och berättar hur det går”. Har även arbetat som administratör på Dramaten.

Favoritresemål: Har ett sommarhus i Grekland, ”jag var där redan under junta-tiden Det var ett politiskt intresse som utvecklades” . Även Teneriffa ”för fysträning i sol och värme. På utrikesflyg kan man ta med sig elmoppen”.

Motto: Allt över noll är en seger, underkänn aldrig dig själv. Det är livsviktigt.

Visa merVisa mindre

En koltrast kommer till Hélènes uteplats varje dag för att äta från hallonbuskarna. Junior kallar hon den. Foto: Emil Salmaso.

Ge SJ på moppe

Resan kommer främst att gå längs landsvägar och ta drygt två veckor. Den nya mopeden har större däck, går ungefär tio kilometer i timmen och har två batterier som väger tolv kilo styck som måste laddas var fjärde timme.

Hélène Gladsaxe räknar med att köra fyra till fem mil per dag, sova på vandrarhem och att passera genom nio städer på vägen. Med sig i packningen har hon sovsäck, en regnkappa till scootern och en 20 meter lång laddsladd.

Det första stoppet blir Knivsta, efter att en gammal klasskompis sett Facebook-gruppen Stockholm-Sollefteå på elmoppe Hélène startat.

– Jag inser att jag kommer att köra vilse lite då och då. Men jag skiter i vackra vägar och vill bara ta mig fram, säger hon.

Vad gör du om det börjar regna, du får punktering eller något går sönder?

– På sonens inrådan har jag fixat en störtkruka. Men det viktigaste är att batterierna är laddade. Punka kan väl vilken cykelhandlare som helst fixa och regn, herrejisses, jag har ju regnkappan, annars får man väl dra fram en tvål och passa på! Det löser sig, bara jag inte får soppatorsk.

Hur ska du ta dig hem?

– Kanske kan jag ansöka om riksfärdtjänst, fast det kostar regionen några tusenlappar. Eller charma någon lastbilschaufför att ta med sig moppen, så får jag ta tåget. Det får lösa sig.

Avfärd och 75-årsfest

Hélène Gladsaxe vinkar åt en granne och ställer sig upp för att stänga det lilla garaget där mopederna laddas på natten. Om en vecka fyller hon 75 år.

Avfärden går från Sergels torg i slutet av augusti. Polisen har gett upp till 50 ”rullare” tillstånd att följa Hélène från Kulturtorget, längs Sveavägen och ut mot Norrtull, där hon vinkas av.

– Många rullare och moppepolare har blivit förvånade över att de inte får ta tåget. Kamp är något jag har i generna, och jag har pinsamt enkelt för att bli entusiastisk. Det här kanske blir det sista större knäppisprojektet jag orkar driva, och jag ser det som min 75-årsfest, fan tro’t!

Hela resan går att följa via Facebookgruppen Stockholm-Sollefteå på elmoppe. Foto: Emil Salmaso.

Protest mot SJ

Så går protestresan genom Sverige

Start: 29 augusti klockan 10.00 från Sergels Torg.

Så går rutten: Uppsala, Tierp, Gävle, Söderhamn, Hudiksvall, Sundsvall, Härnösand, Kramfors, Sollefteå. ”Jag kommer att stanna någon dag extra i Härnösandsområdet, farsan var ju därifrån och han berättade aldrig så mycket om sin barndom”.

Facebook-grupp: Stockholm-Sollefteå på elmoppe.

Stöd Hélènes resa: Efter resan planerar Hélène att sälja den stora elscootern hon köpt för 35 000 kronor. Genom Swish kan du stötta henne ekonomiskt på resan, 0723-963581.

Visa merVisa mindre