”Sov gott, hjärtat”. Helena Sjödin begravde sin sambo den 18 mars, samma datum som de träffades för första gången på Central­stationen för sex år sedan. Nu vilar han på Maria Magdalena kyrkogård. Foto: Stefan Källstigen

Helenas kärlek Cai dog i covid 19 – ett av nära 4 500 offer i Stockholm

Helenas sambo Cai blev 50 år. Han som var så frisk, aldrig ens förkyld, är en av de 4 474 stockholmare som dött i covid-19. "Jag saknar honom varje sekund och varje minut."

  • Publicerad 05:00, 5 nov 2021

Vi bröt ihop i skift

– Det har gått åtta månader och jag väntar fortfarande på att han ska komma hem. Det är som att hjärnan inte vill ställa om.

Helena Sjödin sitter med knäna i blöta höstlöv och tänder ett ljus för sin Cai. Paret som hade förlovat sig och börjat planera pensionen fick bara sex år tillsammans. Saknaden är stor och tung.

– Det är det vardagliga som är värst. Vi var jämt tillsammans förutom när vi jobbade. Vem ska jag stå bredvid i badrummet och borsta tänderna med? Vem ska jag spela biljard med? Laga mat med? Jag har inte lyft en stekpanna sen februari. Det är så otroligt tomt hemma, du anar inte hur bortskämd min katt blivit.

24 dygn i respirator

Både Helena och Cai blev sjuka i covid-19 efter nyår. Cai hade 40 graders feber och det var långdraget. Men han repade sig.

En dag fick han plötsligt svårt att andas. Han var på väg upp för trappan i radhuset i Råcksta efter att ha matat katten. Det blev ambulans till sjukhus.

Cai hamnade i respirator. För Helena och hennes barn Elin och Viktor blev det 24 dygn av hopp och förtvivlan.

– Utan mina barn hade jag aldrig klarat det. Vi bröt ihop i skift.

Kärlek. Omtänksam, kärleksfull och alltid med något på gång. Elin och Helena har många ljusa minnen av Cai mitt i sorgen. Foto: Stefan Källstigen

"Han var en doer"

Cai var hennes allt. Den långhårige, roliga och starka Cai som Helena blev kär i redan när de träffades första gången på O´learys på Centralstationen när hon tog en öl i väntan på tåget.

– Han var allt jag kunde önska i en karl.

En ”doer” säger Elin.

– Han skulle alltid fixa grejer, klippa gräset och grilla, åka till tippen på helgen.

Elins bästa minne av Cai var när han följde med henne på Britney Spears-konsert i Globen, trots att han egentligen gillade rock.

Höll hans hand

Cai såg alltmer ut som någon annan där han låg i sjukhussängen. Till sist lade organen av, ett efter ett.

Helena och barnen var med när respiratorn stängdes av den 26 februari. De spelade ”Time after time” – paret älskade 80-talsmusik och Cyndi Lauper-låten var deras – och höll Cais hand när hans hjärta slutade slå.

Minne. Cai somnade in till sin och Helenas favoritlåt. Senare tatuerade Cais bonus­dotter Elin in raden på armen. Foto: Stefan Källstigen

Inte förkyld på tio år

Cai är en av de 4 474 stockholmare som gått bort i covid-19 under pandemin, enligt Smittskydd Stockholm. Att just han blev sjuk har Helena ännu svårt att förstå. Han som inte ens hade varit förkyld på tio år.

Därför blir hon både arg och ledsen när hon hör att allt ska vara som vanligt igen.

– Pandemin är inte över. Det dör fortfarande människor, länder stänger fortfarande ned. Så länge inte alla är vaccinerade kommer den här skiten finnas kvar.

Helenas händer skakar lite när hon lägger i ordning blommorna. Hon reser sig med blicken kvar på Cais minnesplakett.

– Sov gott hjärtat, älskar dig, now and forever.

Stöd. Helena Sjödin med dottern Elin vid Cais minnesplats. "Utan mina barn hade jag aldrig klarat det", säger Helena om året som gått. Foto: Stefan Källstigen

Så många har avlidit – kommun för kommun

Botkyrka: 157

Danderyd: 58

Ekerö: 40

Haninge: 163

Huddinge: 164

Järfälla: 171

Norrtälje: 118

Nykvarn: 12

Nynäshamn: 47

Salem: 27

Sigtuna: 99

Sollentuna: 155

Solna: 164

Stockholm: 1863

Sundbyberg: 112

Södertälje: 236

Tyresö: 91

Täby: 116

Upplands-Bro: 48

Upplands Väsby: 112

Vallentuna: 31

Vaxholm: 21

Värmdö: 70

Österåker: 76

Ort saknas: 40

Gäller till och med 25 oktober. Smittskydd Stockholm anger alla individer som har avlidit inom 30 dagar från ett positivt covid-19 test som avliden med covid-19. Då man inte utgår från dödsorsaksintyg kan alltså den vara något annat än covid.

Källa: Region Stockholm

Visa merVisa mindre

Så många har avlidit – stadsdel för stadsdel i Stockholms stad

Bromma: 155

Enskede-Årsta-Vantör: 198

Farsta: 144

Hägersten-Älvsjö: 200

Hässelby-Vällingby: 159

Kungsholmen: 112

Norrmalm: 156

Rinkeby-Kista: 121

Skarpnäck: 77

Skärholmen: 97

Spånga-Tensta: 73

Södermalm: 250

Östermalm: 121

Gäller till och med 25 oktober. Smittskydd Stockholm anger alla individer som har avlidit inom 30 dagar från ett positivt covid-19 test som avliden med covid-19. Då man inte utgår från dödsorsaksintyg kan alltså den vara något annat än covid.

Källa: Region Stockholm

Visa merVisa mindre