Helena tog tungt brons i Crossfit Games

Hon har vunnit SM-guld i karate, kung fu, boxning och tyngdlyftning, men nu är det crossfit som gäller för Helena Falk från Nälsta. Och där firar 39-åringens grymma fysik nya triumfer – senast i form av brons i Crossfit Games i Wisconsin, USA.

  • Publicerad 12:26, 9 aug 2018

– Jag hade problem med ett hopparknä under uppladdningen och har mest rehabat. Knappt någon tyngdlyftning och jag har inte kunnat göra knäböj sedan oktober, så jag fick sätta om mina mål. Med tanke på det är det extra kul att jag ändå kunde ta brons, säger Helena.

Sex år med crossfit

Vi träffar henne på Solid Crossfit som har gym i Hötorgsgaraget, plus sommartid en liten filial i solen på Hötorgsterrassen. Det är här hon har kört merparten av sina tolv pass per vecka sedan hon började träna crossfit för snart sex år sedan.

Helena Falk tränar två pass om dagen sex dagar i veckan, oftast här i Crossfit Solid i Hötorgsgaraget. Foto: Åsa Sommarström

Då hade hon en lång och framgångsrik karriär inom en rad kampsporter bakom sig. Först i karate där Helena tillhörde juniorlandslaget innan hon flyttade till Italien för att studera. Tillbaka i Sverige återupptog hon kampsporten, men nu i form av kund fu där hon bland annat vann SM. Elitsatsningen tog en paus då Helena fick två barn, men efter det hittade hon en ny sport.
– Via kung fu kom jag i kontakt med boxning, en lite större sport och också den sport jag nådde allra längst i, säger Helena.

Otur i kvalet till OS 2012

Hon hade hunnit bli 27 år, men det hindrade inte Helena från att snabbt ta sig till elitnivå även i boxningsringen. Två SM-guld och två NM-guld fanns på meritlistan när hon inledde satsningen mot OS i London 2012, då kvinnor fick boxas i OS för första gången.

Ibland är Helena sugen på att börja boxas igen, men någon proffskarriär blir det troligen inte. Foto: Åsa Sommarström

– Jag hade stöd av SOK och kunde idrotta på heltid. Men i andra matchen i OS-kvalet lottades jag mot ryskan som sedan tog silver i OS. Vid nästa OS, i Rio, hade jag inte kunnat vara med för det fanns en åldersgräns på 34 år. Så då slutade jag boxas.

Började med crossfit efter boxningen

Efter ett par år som heltidsidrottare kände Helena lite tomhet och började löpträna hårt, så hårt att hon fick problem med smärta i ena höften.

Helena Falk uppe på Hötorgsterrassen där Crossfit Solid har lunchträningar med mera under sommaren. Foto: Åsa Sommarström

– Det var då, hösten 2012, som jag hittade crossfit. Jag har alltid varit stark fysiskt och crossfit var ett sätt för mig att kunna ta ut mig ordentligt utan att påfresta höften.

”Jag nöjer mig inte med en låg nivå”

Precis som i sina tidigare idrottssatsningar nådde Helena snabbt resultat. Redan våren 2013 kvalade hon in till Regionals (motsvarar EM) och sedan till Crossfit Games (motsvarar VM).

Helena uppe på Hötorgsterrassen. Foto: Åsa Sommarström

– Jag har nog fått bra atletiska förutsättningar, men det sitter också mentalt. Vad det än gäller i livet så ser jag till att nå dit jag vill och att vara högpresterande. Kanske tänker jag inte så från början, men jag nöjer mig inte med en låg nivå.

Bronset i Crossfit Games (VM) var största framgången i crossfit – hittills – för 39-åringen från Nälsta.

Efter 2013 har Helena kvalat in till Crossfit Games varje år, först till lagtävlingen och i fjol och i år individuellt i klassen kvinnor 35–39 år. Bronset i år är hennes största framgång hittills. Och hon har inga planer på att sluta.
– Jag gillar utmaningarna i crossfit. Du testar dig själv hela tiden. Man ser förbättringarna, det är så mätbart, och samtidigt varierat, säger hon.

Tävlingsmomenten hålls hemliga

Variation gäller inte bara på träning utan även på tävling. Målet är att ta fram den mest vältränade och därför vet deltagarna inte i förväg vilka moment som väntar. Tävlingarna kan bestå av allt maxtunga ryck och marklyft till simning och gymnastiska inslag som handstående.
– De brukar säga ”be prepared for the unknown”, lite töntigt men så är det. I en tävling på fyra fem dagar testas man på allt. Det gäller att vara uthållig, explosiv, stark och även smidig i de gymnastiska momenten.

Vann SM även i tyngdlyftning

Tyngdlyftningen är en viktig del i crossfit, så pass att Helena kunde ta guld i tyngdlyftnings-SM 2016 utan att ha specialtränat för det.
– Jag åkte dit och körde SM bara, säger hon.
Saknar du kampmomentet från dina tidigare idrotter?
– Boxningen kommer jag alltid ha i mitt hjärta. Det är en sådan glädje, som en vuxenlek. I crossfit är man en ensam spelare, ingen motståndare påverkar din prestation. Det är både positivt och negativt.
Har du något tips till den som vill börja träna crossfit?
– Crossfit är till för alla så det är bara att gå och testa och se vad det är. Många har fördomar att man måste vara så vältränad, men det finns olika klasser och det går att anpassa nivån. De flesta är lata av naturen och då är crossfit bra för det är intensivt och därmed tidseffektivt, och bra för alla som har ont om tid.

Fakta

Kläddesigner, PT och TV-gladiator

Namn: Helena Falk.
Ålder: 39 år.
Bor: Nälsta, uppvuxen i Kungsängen.
Familj: Barnen Alexander, 16 år, och Valentina, 14 år.
Yrke: Kläddesigner, har eget företag som designar träningskläder. Jobbar även lite som personlig tränare, PT.
Klubb: Crossfit Solid.
TV-gladiator: Ja, som ”Sky” i den senaste säsongen som sänts av Gladiatorerna. ”Det var jättekul. Jag kände flera av de andra gladiatorerna sedan innan så det var lite som ett roligt träningsläger. Vi får se om det blir någon mer säsong”.
Aktuell: Tog brons i klassen kvinnor 35–39 år när Crossfit Games (VM) avgjordes i Wisconsin, USA, den 1–5 augusti.

Visa merVisa mindre